PolicyWatch

Erhvervslivet vil have Folketinget til at udskyde klimakampen

Dansk Luftfart samt Landbrug og Fødervarer vil have udskudt afgifter på CO2 og kød til coronakrisen er drevet over.

Foto: Jens Dresling

Med de sorte skyer over økonomien vil det passe som en boksehandske til et blåt øje at indføre nye flyafgifter, CO2-afgifter og kødafgifter for at nå i mål med de ambitiøse klimamål, der er makronbunden i forståelsesaftalen mellem S-regeringen og dens støttepartier.

Det er beskeden fra en række brancher, der som følge af coronakrisen er trængt økonomisk i knæ, skriver Politiken fredag. De sender en klar opfordring til regeringen og de såkaldte forståelsespartier om at udskyde en række forslag, som indtil coronakrisen dominerede den politiske dagsorden.

Eksempelvis har både de radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet foreslået forskellige varianter af en ny flyafgift. Men i en situation, hvor flåden af passagerfly i ugevis har været permanent parkeret på landjorden kalder direktør Michael Svane fra brancheforeningen Dansk Luftfart diskussionen for "nærmest grotesk".

"Hvis man i den situation omgås tanker om en flyafgift, så tror jeg ikke bare, at branchen vil føle det som et slag i ansigtet. Men også som et signal om, at man ikke mener, at luftfartsbranchen hører til i Danmark," siger direktør Michael Svane til Politiken.
På samme vis afviser Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, et forslag fra SF om at indføre en afgift på landbruget, som bl.a. vil gøre oksekød dyrere.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) anerkender i en skriftlig kommentar, at "Danmark og verden står i en helt anden situation end før udbruddet af covid-19." Regeringens ambitioner er ifølge ministeren uændrede, men han påpeger samtidig, at regeringen ikke medvirker til at "lukke danske virksomheder i klimaets navn for så at sende arbejdspladserne – og forureningen i øvrigt – til udlandet."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier