PolicyWatch

Folketingets partier er bedt om at udskyde egne forslag

Partierne får et par uger til at luge ud i egne forslag, ellers risikerer folketingsarbejdet forstoppelse.

Foto: Philip Davali//

Partierne i Folketinget er blevet bedt om at granske 91 beslutningsforslag, der egentlig skulle have debatteret og taget stilling til før sommerferien. Men som med så meget andet spænder coronakrisen også ben for folkestyrets arbejde.

Det er forslag som for eksempel om produktionen af buræg skal udfases? Skal egenbetalingen for tolkebistand i sundhedsvæsenet sløjfes? Skal der indføres en mindstealder på 18 år for omskæring af raske børn?

"Vi har bedt regeringen finde ud af, hvilke lovforslag den ønsker færdigbehandlet i denne folketingssamling – og hvilke der kan udskydes. Det samme gælder for partiernes beslutningsforslag," siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), til DR Nyheder.

Folketingets partier har mulighed for at stille beslutningsforslag, som er mindre indviklede at udføre end egentlige lovforslag.

Et lovforslag, der bliver vedtaget, bliver til en lov. Et beslutningsforslag, der bliver vedtaget, pålægger regeringen en bestemt handling.

På et møde i Udvalget for Forretningsordenen blev Folketingets partier torsdag enige om hver især at gennemgå deres egne forslag, forespørgsler og samråd og se, hvilke der kan udskydes.

Henrik Dam Kristensen regner med at have overblikket umiddelbart efter påskeferien.

Folketingsmedlem Karen Ellemann (V), der er 1. næstformand i Folketingets øverste ledelse, præsidiet, er helt enig i, at partierne bliver nødt til at udskyde egne forslag.

"Det er svært, for man kan jo sidde med et forslag, som man selv mener er enormt vigtigt at få debatteret. Men der må vi være fornuftige over for hinanden. Vi kan ikke få alt gennemført, for så vil der gå forstoppelse i Folketinget," siger hun til DR Nyheder.

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier