PolicyWatch

Venstre klar til at suspendere 225-timers reglen

Der er nu et stort politisk flertal for at afskaffe reglen om træk i kontanthjælp uden 225 timers arbejde.

Foto: Jens Dresling

Venstre er parat til at suspendere 225-timers reglen for kontanthjælpsmodtagere under coronakrisen. Flere andre partier har ytret ønske som det samme. Der er dermed nu et stort flertal i Folketinget for det.

225-timers reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere, der i et år ikke har haft mindst 225 timers arbejde, bliver trukket omkring 1054 kroner i kontanthjælp. Men under coronakrisen kan det være nærmest umuligt at få noget arbejde overhovedet.

"Vi kigger ind i en meget alvorlig og dyb økonomisk krise. Derfor mener vi, at det er rimeligt, at vi midlertidigt suspenderer 225-timers reglen."

"Der er rigtig mange mennesker, som lige nu står i en ulykkelig situation, og der er meget få job at søge. De mennesker har frem for alt brug for hjælp og tryghed," skriver Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen i en kommentar.

Onsdag ytrede Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og De Radikale det samme ønske om at suspendere reglen. Samlet er der altså 101 mandater for en suspendering.

"SF vil straks tage initiativ til at bruge det flertal til at suspendere reglen. Den giver ingen mening lige nu og gør bare folk fattigere. Det er skønt, at Venstre nu rykker sig," siger SF's gruppeformand Jacob Mark og fortsætter:

"Det er paradoksalt, at Venstre nu gerne vil suspendere reglen mens vi venter på, at en socialdemokratisk regering får nosset sig sammen."

Torsdag sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et myndighedspressemøde i forbindelse med coronakrisen, at man politisk allerede kigger på det.

"Det korte svar er, at vi allerede nu er i drøftelser med Folketingets partier omkring det. Der er klart saglige, gode grunde til at overveje at gøre det, al den stund at der er rigtig mange ledige, der ikke har mulighed for at optjene timer," sagde ministeren.

225-timers reglen blev indført af den tidligere Venstreregering i 2015 for at få flere i arbejde.

En evaluering af reglen i 2019 udført af Finansministeriet kunne ikke finde en effekt af reglen på beskæftigelsen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier