Fagforeninger: Anmeld corona-smitte som arbejdsskade

Både 3F og Dansk Sygeplejeråd anbefaler sine medlemmer at anmelde Covid-19-sygdom som arbejdsskade.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / Ritzau Scanpix
AF 3F VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

3F og Dansk Sygeplejeråd anbefaler medlemmer at anmelde Covid-19 som en arbejdsskade. Det skriver Fagbladet 3F.

"Bliver du smittet med Covid-19, og arbejder du med Covid-19 patienter, kan smitte efter en konkret vurdering godt være en arbejdsskade. Og den skal anmeldes.”

Sådan skriver Dansk Sygeplejeråd (DSR) i en pressemeddelelse. Anbefalingen peger på, at anmeldelserne bør sendes ud fra et forsigtighedsprincip, da man ikke ved, om smitten kan give varige mén på længere sigt.

Allerede i marts meldte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), som behandler arbejdsskadesager, dog ud, at smitte med Covid-19 som udgangspunkt ikke er en arbejdsskade.

Det skyldes, at der er en ”betydelig risiko” for at blive smittet udenfor arbejdet.

AES påpeger dog at sundhedspersonale, der til dagligt er udsat for en særlig risiko i forbindelse med sit arbejde, kan få anerkendt smitten som en arbejdsskade.

Hovedkasserer i 3F og politisk ansvarlig for 3F’s arbejdsmiljøpolitiske arbejde, Ulla Sørensen, er enig i, at man bør anmelde Covid-19-smitte som en arbejdsskade, hvis man mistænker, at smitten kommer fra sit arbejde.

"Men det er vanskeligt at finde ud af, hvor man er blevet smittet. Det kan være et problem for behandlingen af sagen," siger hun.

AES kræver, at diagnosen Covid-19 kan stilles, før der kan være tale om en anerkendelse. Symptomer alene er altså ikke tilstrækkeligt. Og før man kan få en erstatning, skal der være tale om varige mén.

Indtil videre følger AES sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Her lyder vurderingen, at der ingen varige mén er forbundet med Covid-19. Sygdommen er dog dødelig.

"Der er meget langt fra at blive smittet med noget, der ligner en forkølelse, til at få varige mén. Men bliver man alvorligt syg og ligger i respirator i fem uger, så er det jo en anden situation. I så fald, hvis det kommer fra arbejdet, skal man have en erstatning," siger Ulla Sørensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også