PolicyWatch

Partier kræver hurtig handling: Udenlandske ansatte skal i karantæne

Flere partier opfordrer nu regeringen til hurtigst muligt at starte forhandlinger om tvungen karantæne til udenlandske ansatte, der rejser ind i Danmark.

Foto: Peter Hove Olesen

Udenlandske ansatte, der har job i Danmark, kan i dag træde direkte ind på danske arbejdspladser uden at skulle gå i corona-karantæne, når de har krydset grænsen for at besøge familie eller holde ferie.

Men det skal være slut, mener både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Enhedslisten og SF kræver nu, at regeringen hurtigst muligt indkalder til forhandlinger om ny en lov, der kan tvinge alle udenlandske ansatte til at gå i 14 dages karantæne, før de tager på arbejde i Danmark. 

Det skriver A4 Arbejdsliv.

"Hvis vi skal bryde smittekæderne i Danmark, så nytter det ikke noget, at vi har flere hundrede mennesker, der farer over grænsen, og dagen efter står tæt sammen med danske ansatte på byggepladser, landbrug eller andre arbejdspladser," siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til A4 Arbejdsliv. 

Ifølge Udenrigsministeriets retningslinjer, kan udlændinge komme ind i Danmark, hvis de har et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål" som for eksempel ansættelse på en dansk virksomhed. 

Det samme gælder, hvis en dansk chauffør eksempelvis vender hjem fra en tur til Italien, mens borgere, der kommer hjem fra private rejser, opfordres til at gå 14 dage i karantæne, før de starter på arbejde.

"Det går simpelthen ikke. Det hænger ikke sammen, at vi isolererer os selv, og så nærmest importerer smitten udefra. Vi spiller hasard med de ansattes helbred," mener Karsten Hønge. 

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten bakker op om en stramning af reglerne, så udenlandske ansatte skal i tvungen karantæne, når de krydser grænsen for at arbejde i Danmark. 

En karantæne kan dog ikke stå alene, mener Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Christian Juhl (EL).

"Arbejdstilsynet bliver nødt til at være langt mere offensive, når det kommer til at kontrollere, om sikkerheden mod corona-smitte er i orden på byggepladser og andre steder, hvor danske og udenlandske ansatte arbejder tæt sammen," siger Christian Juhl.  

Han har tirsdag aften sendt et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), hvor han i tråd med SF opfordrer ministeren til hurtigst muligt at starte forhandlinger på området.

Forhandlingerne om karantæne til udenlandske arbejdere har angiveligt været strandet imellem Sundhedsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet og Beskæftigelsesministeriet. 

Både SF og Enhedslistens ordførere oplyser dog til A4 Arbejdsliv, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) endegyldigt har fået grønt lys til at starte forhandlinger. 

"Så spørgmålet er, hvad venter vi på? Jeg kan kun tilskynde ministeren til hurtigst muligt at starte forhandlinger på det her område, og det kan jo sagtens være henover påsken. De fleste af os er jo kun et Skype-opkald væk," siger Karsten Hønge.

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier