Støttepartier: Sæt gang i klimaforhandlingerne

Coronakrisen er ikke længere en undskyldning for ikke at sætte gang i forhandlingerne om klimahandlingsplanerne med tiltag blandt andet inden for landbrug, mener danske støttepartier.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF INFORMATION VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

I den seneste måneds tid har håndteringen af den igangværende coronaepidemi taget stort set al den politiske opmærksomhed på Christiansborg.

Men nu lægger SF, Enhedslisten, De Radikale og De Konservative pres på regeringen for at påbegynde forhandlingerne om de klimahandlingsplaner, som skal vise vejen til målet om, at Danmark i 2030 skal have reduceret sin klimabelastning med 70 pct.

Det skriver Information.

Partierne fortæller, at der endnu ikke har været et eneste forhandlingsmøde om klimahandlingsplanerne, som klimaminister Dan Jørgensen (S) ellers har lovet at forhandle her i foråret. Og nu er SF’s klimaordfører, Signe Munk, træt af at vente.

"Vi kan ikke køre på det her lavblus længere," siger hun.

"Jeg anerkender, at coronavirus har sænket tempoet, men vi har brug for, at klimahandlingen kommer op i gear. Efter påske og inden pinse skal forhandlingerne om klimahandleplaner for alvor være i gang," siger Signe Munk.

SF mener samtidig, at Dan Jørgensen må ændre i sin køreplan for, hvilke områder af samfundet der først skal forhandles om. Egentlig er der lagt op til, at partierne først skal se på en affaldsplan, men på grund af den forsinkelse, som coronakrisen har medført, er regeringen nødt til at tage hårdere fat, mener Signe Munk.

I en ny "klimaakutpakke" foreslår SF en række tiltag inden for varmeforsyning, energi, transport og landbrug, som partiet mener bør være blandt de første klimabeslutninger.

Flere af tiltagene læner sig op ad ekspertorganet Klimarådet, som i sin rapport fra februar fremlagde en "strakspakke" med initiativer, som rådet anbefaler at iværksætte med det samme. De Radikale har foreslået en lignende grøn akutpakke.

"Vi kan godt håndtere en sundhedskrise og samtidig lave klimahandlingsplaner. Og det er grundlæggende nødvendigt," siger Signe Munk.

Hos Enhedslisten undrer politisk ordfører, Pernille Skipper, sig også over stilheden fra Klimaministeriet. Hun understreger, at støttepartiet "på ingen måde har accepteret, at noget skulle være udskudt."

"Vi har sagt i meget skarpe vendinger til regeringen og statsministeren personligt, at klimaplanen kan vi ikke skyde. Vi er nødt til at holde den oprindelige tidsplan, og det betyder, at vi skal have store dele af arbejdet på plads før sommerferien. Det forventer jeg, at Dan Jørgensen arbejder ud fra," siger Pernille Skipper.

Den seneste uges tid har politikere og andre aktører fremlagt snesevis af bud på, hvordan dansk økonomi på den anden side af coronakrisen kan kickstartes med klimadagsordenen for øje.

Signe Munk frygter dog, at de investeringer, der skal til for at holde hånden under økonomien, risikerer at modarbejde selve klimamålet, hvis ikke politikerne først får skærpet diverse grønne krav og reguleringer.

"Det er død og pine nødvendigt, at vi sørger for, at de investeringer ligger inden for et nyt rammesæt, hvor vi har taget beslutninger om grønne krav, så vi får lagt et tryk hen imod at realisere vores mål i klimaloven. Ellers risikerer vi at fjerne os længere fra klimamålet," siger hun.

Pernille Skipper siger, at klimahandlingsplanen og de eventuelle finanspolitiske stimulipakker »er nærmest en og samme forhandling nu«.

"Vi kan ikke diskutere økonomiske stimuli uden at tale grøn omstilling," siger hun.

De Radikale har flere gange raslet med sablen over for regeringen i forhold til at igangsætte de længe ventede klimaforhandlinger. Tilbage i januar krævede partiet, at en klimahandlepan skulle ligge klar senest grundlovsdag

Det krav blev imidlertid blødt op en smule, efter at coronakrisen ramte landet.

De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, er dog enig i, at regeringen lige nu handler alt for langsomt på klimaområdet. Hun har forståelse for, at man har skullet håndtere sundhedskrisen akut, men hun kræver, at forhandlingerne "skal i gang nu", og at en klimaplan senest ligger klar omkring sommerferien.

"Vi har efterlyst forhandlinger flere gange, efter at den her sundhedskrise begyndte. Det ene kan ikke erstatte det andet. Tværtimod er der nu en ny økonomisk situation, som kun gør det endnu mere tiltrængt at sætte gang i en grøn akutpakke, der også kan skabe nye grønne job," siger Sofie Carsten Nielsen.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, "deler til fulde utålmodigheden" og vil have sat gang i klimaforhandlingerne umiddelbart efter påske.

"Vi må komme i gang, også selv om det er mere omstændeligt. Jeg har forståelse for, at det er ekstraordinære tider, vi står i lige nu. Men statsministeren har gjort klart, at det her kan tage lang tid. Det betyder, at vi ikke kan stille alt andet i samfundet i stå. Og når vi skal til at stimulere vores økonomi, så er det oplagt at tænke det grønne ind."

Dan Jørgensen skriver i en mail til Information, at der var »fremlagt en tidsplan for klimaforhandlinger her i foråret, og møderne var gået i gang.«

"Så blev Danmark ramt af en historisk krise, som selvsagt har haft førsteprioritet lige nu og her, men klimaforhandlingerne er ikke gået i stå. Der foregår mødeaktivitet virtuelt, og vi har endda lavet en bred aftale i Folketinget om ladestandere til elbiler."

Aftalen om ladestandere til elbiler er dog ifølge Signe Munk en udmøntning af energiaftalen fra 2018, mens den anden mødeaktivitet har været begrænset til såkaldte sættemøder.

Klimaministeren tilføjer, at "klimakrisen ikke er blevet mindre efter corona, og det er regeringens ambitioner for klimaet heller ikke."

"Præcis hvor hurtigt det kommer til at gå de næste uger og måneder er for tidligt at sige endnu."
På spørgsmålet om, hvorvidt det er realistisk at blive færdig inden sommerferien, skriver Dan Jørgensen:

"Jeg forstår utålmodigheden fra partierne, og jeg deler den selv. Men jeg beder samtidig om forståelse for, at Danmark befinder sig i en helt usædvanlig og krævende krise, hvor vi arbejder, så hurtigt vi kan."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også