I to brancher fyrer hvert tredje firma medarbejdere - og varsler nye afskedigelser

Dugfriske tal fra Dansk Erhverv varsler flere fyringer i danske virksomheder og understreger behovet for fortsat at holde hånden under danske arbejdspladser, siger Dansk Erhverv-topchef Brian Mikkelsen. Her er tallene på brancheniveau.
Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Selvom regeringen og Folketinget har sat hjælpepakker i søen for næsten 400 mia. kr., er der fortsat behov for at holde hånden under danske jobs, lyder det fra Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen.

Nye tal fra erhvervsorganisationen viser nemlig, at 23 pct. af Dansk Erhvervs medlemmer har opsagt medarbejdere, og 11 at pct. forventer at opsige flere.

"Det her viser, at hjælpepakkerne har virket og holdt hånden under danske jobs. Men det viser også at, vi står i en historisk stor krise," siger Brian Mikkelsen.

Det er særligt oplevelseserhvervene og transportbranchen, der allerede har opsagt medarbejdere som følge af corona-krisen, viser Dansk Erhvervs analyse. Henholdsvis 34 pct. og 33 pct. af virksomhederne i disse brancher har opsagt medarbejdere. Mikkelsen fremhæver dog også detailhandlen til trods for, at dagligvarebutikker har holdt åbent.

"Der er et epicenter for virksomheder, der har måtte opsige medarbejdere: I oplevelsesøkonomien og detailhandlen. Der er brug for, at man stadig bliver ved med at kigge på justeringer af hjælpepakkerne, og at man hele tiden følger den her udvikling," siger Brian Mikkelsen.

Ifølge analysen er 11 pct. af de virksomheder, som forventer at opsige flere medarbejdere inden for de næste 14 dage, i stort omfang virksomheder, som ikke tidligere har opsagt medarbejdere på grund af coronakrisen.

6 pct. af Dansk Erhvervs medlemmer, som endnu ikke har opsagt medarbejdere, forventer at gøre det inden for de næste 14 dage. Det vil i så fald bringe det samlede tal for andelen af Dansk Erhvervs medlemmer, som har opsagt medarbejdere som følge af coronarelateret fald i omsætningen, op på 29 pct.

"Det viser jo, at vi har en fuldstændig vanvittig situation derude, hvor man ikke ved, hvad dagen i morgen vil bringe, og derfor bliver man nødt til at fyre også medarbejdere," siger Brian Mikkelsen og tilføjer:  

"Det her kommer til at vare ved, og det synes jeg også er budskabet fra den her undersøgelse: Det er ikke noget, der bare ændrer sig med et fingerknips. Man bliver nødt til at have nogle hjælpepakker, som holder hånden under virksomhederne et godt stykke tid, for verden ændrer sig ikke bare fra en dag til en anden."

Vil forlænge støtteordning

Konkret foreslår han, at lønkompensationsordningen, der i sidste weekend blev forlænget med en måned frem til den 8. juli 2020, forlænges yderligere til den 31. august.

"Jeg synes ikke, at det var smart, at man kun forlængede det en måned. Den ro og tryghed, som virksomhederne har brug for, vil blive skabt med vores forslag, om at man forlænger i hvert fald frem til 31. august," siger Brian Mikkelsen.

Dernæst er der behov for at udvide hjælpepakkerne på visse områder, mener Brian Mikkelsen. Han efterlyser blandt andet mulighed for at give kompensation til virksomheder, der brænder inde med store usælgelige varelagre som følge af coronakrisen, f.eks. i mode- og tekstilbrancen.

Behov for reformer

Erhvervsministeriet meldte torsdag ud, at lidt over 25.000 virksomheder har søgt om at få del i lønkompensationsordningen, og af dem har omtrent 14.500 enten fået udbetalt pengene eller modtager pengene inden for de kommende par dage. Alt i alt er der udbetalt 2,7 mia. kr. på lønkompensationsordningen indtil videre.

Skal man ikke også på et tidspunkt til at afveje den samfundsøkonomiske pris – altså hvor meget gæld vi stifter i forbindelse med de her hjælpepakker?

"Jo, det skal man altid. Det har jeg jo selv siddet med ansvaret for som politiker - at ting skal hænge sammen. Men sagens kerne er bare den, at det vi som samfund har interesse i lige nu, er at holde hånden under virksomhederne, så de ikke vælter omkuld i den her krise."

"Så må markedet træde til, efter vi er kommet igennem coronakrisen. Men den allerstørste interesse, vi har, er at sørge for, at virksomhederne overlever, for det er dem, som finansierer vores velfærdssamfund og skaber arbejdspladserne," siger Brian Mikkelsen.

Han anerkender dog, at man ikke kan blive ved med bare at have hjælpepakker i det uendelige. Derfor kommer næste fase også til at handle om at lave stimuluspakker og reformer, der styrker dansk erhvervsliv og konkurrenceevne mere langsigtet, siger han.

"Det er derfor, vi også taler om, at vi skal have kigget på, hvordan vi forbedrer konkurrenceevnen for dansk erhvervsliv. Vi skal have kigget på forskningsindsatsen, kigget på, at der ikke skal være flere skatter og afgifter i 2020 og 2021 og få sat gang i eksporten. Her i løbet af nogle uger skal vi også have diskuteret en egentlig reformpakke, som fremmer handlekræften, så vi får et stærkere erhvervsliv bagefter."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også