Politisk aftale forhindrer nye vindmøller på land

Et loft fra en to år gammel politisk aftale truer med at sætte en stopper for udbygningen af den allerbilligste form for grøn energi, vindmøller på land. Det fremgår i et nyt notat fra Klimaministeriet, skriver Politiken torsdag
Foto: Thomas Borberg/Digitalt foto
Foto: Thomas Borberg/Digitalt foto
AF POLITIKEN VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

Med energiaftalen fra 2018 vedtog et bredt flertal, at Danmark i 2030 maksimalt må have 1.850 vindmøller stående på land. Det skete efter pres fra Dansk Folkeparti. Loftet blev fastsat ud fra beregninger af, hvornår de gamle møller ville udtjene deres værnepligt.

Forventningen var, at loftet ville blive overholdt uden yderligere tiltag. Det byggede på, at de mange vindmøller opsat efter 1995 ville have en levetid på omkring 28 år. Det har nu vist sig at være forkert. De seneste analyser estimerer den gennemsnitlige levetid til 35 år.

Nogle møller vil endda kunne blive 50 år. Hvis man fastholder de nuværende planer om opsætning af nye møller, vil der være godt 3.900 landvindmøller i drift i 2030, nøjagtig dobbelt så mange som loftet. Det betyder ifølge den politiske aftale stop for udbygning med nye vindmøller på land, skriver Politiken.

"Hvis reduktionen af landvindmøller ikke følger planen, udsættes udbud af ny landvind, indtil der er reduceret tilstrækkelig antal landvindmøller," står der i aftalen.

Men det ville være en "molbo-agtig tilgang til den grønne omstilling," mener klimaordfører Ruben Kidde fra Radikale Venstre.
"Vi har behov for at opsætte de nye møller, der kan producere mere grøn strøm end de gamle. Vi har behov for al den grønne energi, vi kan få;" siger han til Politiken og understreger, at det heller ikke giver mening at tage gamle, men velfungerende møller ned.

Radikale Venstre vil droppe loftet og i stedet lade det være op til kommunerne at give eller afslå tilladelser til nye møller. At opsætte møllerne til havs er markant dyrere end landvind.

"Det er ikke attraktivt, slet ikke i en økonomisk krise som nu," siger Ruben Kidde.

Ifølge administrerende direktør Jan Hylleberg fra interesseorganisation Wind Denmark hører loftet »en svunden tid til«.
"Hvis udbuddene bliver aflyst, må man formode, at den grønne omstilling går i stå eller som minimum ned i gear," siger han til Politiken.

Minister vil sætte strøm til Europa med uventede EU-penge

Ombudsmand: Uacceptabelt lange svartider på vindmølle-klager 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også