PolicyWatch

Regeringen vil renovere den almene sektor for 30 mia. kr.

Regeringen lægger op til at renovere den almene sektor for 30 mia. kr. som en del af en grøn kickstart af dansk økonomi, siger Mette Frederiksen.

Foto: LISELOTTE SABROE//

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt fredag den nok mest atypiske 1. maj-tale i karrieren. På grund af coronaepidemien kunne hun ikke være til stede i Fælledparken, og derfor blev talen leveret på Facebook.

Talens bagtæppe er, at køen af ledige er vokset med 47.057 personer under coronakrisen, og det er ikke de svageste, der skal samle den regning op, understregede statsministeren.

"Genopretningen af dansk økonomi skal være retfærdig," sagde Mette Frederiksen.

Den genopretning, som dansk økonomi står foran, skal også være et grønt sporskifte, sagde hun.  

Konkret foreslår regeringen, at der afsættes 30 mia. kr. til at renovere den almene sektor.

"Med en ekstraordinær indsats allerede her i år 2020. Vi skal i gang med at forbedre lejernes boliger, vi skal gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er først og fremmest godt for lejerne - det fortjener I. Men samtidig med det kan vi energirenovere, udskifte oliefyr - det gavner klimaet. Og de byggeprojekter, vi dermed kan sætte i gang, skaber arbejdspladser, og det gavner beskæftigelsen," lød det fra Mette Frederiksen. 

Den almene boligsektor har tidligere efterlyst, at projekter for 18-20 mia. kr. kan sættes i gang.

Ny ret til tidlig pension

 I talen lagde Mette Frederiksen også vægt på, at det fortsat er regeringens ambition, at en ny ret til tidlig pension bliver forhandlet og vedtaget i år. Retten skal gælde tusindvis af danskere, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet, sagde hun.

"De har fortjent en værdig tilbagetrækning. Vi gik til valg på at indføre en ret til tidlig pension. Fordi der er mennesker, der ikke bare kan blive ved med at arbejde år efter år. Corona-virussen har forsinket en del af det politiske arbejde – faktisk rigtigt meget. Men det har kun forsinket, det har ikke aflyst. For uretfærdighederne er ikke blevet mindre. Det gælder for Arne. Det gælder for tusindvis af andre gode, solide danske lønmodtagere," lød det fra Mette Frederiksen.   

"Det er regeringens ambition, at en ny ret til tidlig pension både bliver forhandlet og vedtaget i år."

Første skridt bliver dog, at coronavirrusen skal under kontrol, og at der skal styr på genåbningen af Danmark, lød det fra statsministeren.  

"Vi skal genåbne kontrolleret og klogt. I en takt og på en måde, der selvfølgelig er sundhedsmæssigt forsvarlig. Vi vil ikke lade os presse til at gå for hurtigt frem," sagde Mette Frederiksen.  

Regeringen præsenterer i næste uge den næste fase af genåbningen af Danmark.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier