PolicyWatch

Kommuner må hæve skatten hvis de taber på udligning

Kommuner får lov at hæve skatten, hvis de taber på udligning. Andre kan få tilskud til at sætte skatten ned

Regeringen har sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet indgået aftale om en reform af udligningssystemet. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kommunerne skal samlet set holde skatten i ro. Det er målet i en ny aftale om udligningsreform. Den blev tirsdag indgået mellem regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Alternativet.

"Der har været bred opbakning til at løse to af de store udfordringer, som velfærden møder i kommunerne. Vi løfter og sikrer en bedre fordeling mellem kommuner og retter op på nogle af de ubalancer, der er opstået over årene," siger finansminister Nicolai Wammen (S) ved præsentationen.

Men nogle borgere vil formentlig alligevel opleve, at skatten stiger som følge af aftalen.

Aftalen giver nemlig kommuner med tab på reformen lov til at hæve skatten. Kommunerne kan selv beholde de ekstra skatteindtægter. På den måde kan kommunerne dække deres tab, fremgår det af aftalepapiret.

Skatten må med andre ord sættes op med lige så meget, som kommunen taber på reformen. Kommunen kan dermed fortsætte med uændret serviceniveau. Men det bliver skatteborgerne, der betaler regningen.

Permanent tilskud til nogle

For at holde skatten samlet i ro, så giver aftalen tilskud til andre kommuner, der ønsker at sætte skatten ned. Målet er, at de 98 kommuner samlet set har et uændret skattetryk.

"Aftalepartierne er enige om at understøtte, at kommunernes indkomstskat under ét ikke stiger som følge af udligningsreformen," hedder det i aftalen.

Tilskuddet dækker dog ikke fuldt ud den enkelte kommunes skattenedsættelse. Kommunen skal selv betale en del af prisen for at opkræve mindre skat fra borgerne, fremgår det af talen.

Det vil formentlig gøre det mindre attraktivt for kommuner, der ønsker at sænke skatten.

Konkret får kommunen ifølge aftalen et tilskud det første og andet år på 90 procent. Det vil sige, at kommunen selv skal betale 10 procent af skattenedsættelsen ved eksempelvis at skære i kommunens service til borgerne.

I det tredje år falder tilskuddet til 85 procent. Derefter til 80 procent i det fjerde år og 75 procent i det femte år. I år seks og frem frafalder tilskuddet, hedder det i aftalen.

Kommuner med høj skat kan dog få permanent tilskud til at nedsætte skatten, fremgår det af aftalen. Det gælder for kommuner, der sætter skatten ned til 26,3 procent. Her vil staten permanent betale for det tab, kommunen har ved at sænke skatten til 26,3 procent.

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier