Fjernelse af anlægsloft skaber over 3.000 nye job

Suspenderingen af anlægsloftet får kommuner til at sætte gang i byggeprojekter. Det skaber flere tusinde nye arbejdspladser.
Foto: PR / Bjarke Ingels Group
Foto: PR / Bjarke Ingels Group
AF FAGBLADET 3F VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

Kommunerne har fået lov til at bruge ekstra mange penge på anlæg i resten af 2020. Og det er godt nyt for især byggebranchen. Et godt stykke over 3.000 nye arbejdspladser er der udsigt til her i landet i år. Det skriver Fagbladet 3F.

Det viser et notat som AE – Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet på baggrund af en analyse fra Danske Kommuner. Her har kommunerne svaret på, hvor mange penge de vil bruge på at renovere skoler, idrætshaller og daginstitutioner resten af året. Det er et beløb, som løber op i mindst 3,65 milliarder kroner.

Cheføkonom i AE, Erik Bjørsted, glæder sig over, at pengene kommer i omdrejninger:

"Vi mister mange arbejdspladser for tiden. Så det er nødvendigt at sparke gang i økonomien igen. Her er offentlige investeringer et klassisk redskab," siger Erik Bjørsted.

Den 26. marts besluttede regeringen at afskaffe det såkaldte anlægsloft resten af året. Det sætter en grænse for, hvor mange penge kommunerne må bruge på byggeprojekter for at undgå en overophedning af økonomien.

Men nu kradser corona-krisen, og så mener politikerne, at det giver god mening at lade kommunerne bruge nogle af de penge, de alligevel har i kassen.

Erik Bjørsted peger også på, at det er uproblematisk at opstarte disse byggerier.

"Renoveringsprojekter er relativt nemme at sætte i gang. Det er en hurtig indsprøjtning i det økonomiske kredsløb. Og så er der den sidegevinst, at vi får energirenoveret. Så kommer vi også i gang med at få opfyldt nogle af klimaambitionerne," siger han.

Den kommune, som skal bruge flest penge på renoveringer, er Aalborg. Her er der ifølge Danske Kommuner sat 414,50 millioner kroner af. Og ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) er der 80 millioner mere på vej, hvilket skulle svare til 650 håndværkerjob i et år.

"Vi har ligesom andre nordjyske kommuner ikke haft meget mulighed for at sætte en masse anlæg i gang. Når vi nu kan fremrykke de her investeringer, sikrer vi arbejdspladser under krisen. Pengene skal bruges på renoveringer af tage, vinduer, køkkener i dagtilbud, facader, vejrenoveringer, cykelstier," siger Thomas Kastrup-Larsen.

Andre kommuner, som planlægger at bruge mange penge er København, Aarhus og Lejre.

Ifølge notatet fra AE fordeler de nye arbejdspladser sig på mindst 2.130 til murere, betonarbejdere, elektrikere og andre håndværkerjob. Over 770 til arkitekter, rådgivende ingeniører og lignende og mindst 340 i industrien.

Mæglere forventer at Femern-forbindelse giver efterspørgselsboom i Region Sjælland

Byggeprojekter plages af manglende respekt for corona-retningslinjer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også