PolicyWatch

Mette Frederiksen afviser grænseåbning trods pres fra partier

Statsministeren vil endnu ikke fastlægge et tidspunkt for, hvornår grænserne kan åbne for turister.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale presser nu på for en afklaring omkring genåbning af grænserne, så tyske og norske turister kan komme til Danmark.

Grænserne er lukket som følge af coronakrisen, og det har ramt turisterhvervet hårdt.

Men statsminister Mette Frederiksen (S) har ikke i sinde at åbne grænserne allerede nu.

"Vi kommer ikke til at sætte en dato for grænsespørgsmålet i morgen, det er for tidligt," siger Mette Frederiksen onsdag aften.

Hun er "opmærksom" på grænsespørgsmålet. Men grænseåbningen er i statsministerens øjne et kapitel for sig.

"Det, man sundhedsfagligt rådgiver os om, er, at hvis der kommer en borger ind fra et land, hvor smittetrykket er det samme som i Danmark, er der ikke snævert set en øgning af risikoen ved den borger. Men antallet betyder noget."

"Hvis de pludselig kommer en masse mennesker udefra oven i os, der er her i forvejen, kan det være med til at flytte smitten i negativ retning," siger hun.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, gør ellers sit for at presse Mette Frederiksen til en grænseåbning.

Han vil torsdag forsøge at få fastlagt en dato ved forhandlinger om en yderligere genåbning.

"Når Tyskland drøfter grænseåbning, så er det også nødvendigt, at vi gør det i Danmark," siger Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre.

Hos De Radikale efterlyser politisk leder Morten Østergaard et klart svar fra regeringen.

"Nedlukning af grænserne er noget af det, der påvirker bredt på tværs af brancherne. Der er behov for et mere tydeligt svar på, hvad man kan regne med."

"Kan vi tage i mod tyske og norske turister hen over sommeren, eller kan vi ikke? Det skylder vi turistbranchen svar på," siger den radikale leder.

Sundhedsstyrelsen har fortalt, at grænselukningen var "en politisk beslutning".

Adspurgt om, hvorvidt man så ikke med lethed kunne åbne grænserne igen, svarer Mette Frederiksen:

"Jeg fik ganske meget kritik, men i løbet af få dage gjorde resten af verden det samme, som vi gjorde i Danmark, så det var nok ikke helt tosset, at regeringen turde træffe den beslutning, selvom der ikke var et sundhedsfagligt belæg på det tidspunkt."

Torsdag morgen forhandler partierne videre. En samlet plan for fase to af genåbningen af landet forventes at blive præsenteret i løbet af torsdag.

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier