Cheføkonomer efterlyser akut saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi

Økonomisk Redegørelse tegner dystert billede for dansk økonomi. Der er brug for at danskerne får flere penge mellem hænderne – hurtigt, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Dansk Erhverv.
Storcentret Fields er ligesom mange andre virksomheder åben igen. Alligevel får erhvervslivet brug for hjælp, mener Dansk Erhverv og AE. | Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Storcentret Fields er ligesom mange andre virksomheder åben igen. Alligevel får erhvervslivet brug for hjælp, mener Dansk Erhverv og AE. | Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
DIDDE VENZEL & ANDREAS LØNSTRUP

Coronavirussen har sat sine tydelige spor i den danske økonomi. Derfor er der brug for, at regeringen sætter gang i hjulene og skyder penge ud i samfundet, lyder det fra både Dansk Erhverv og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Vi kan jo se, at vi forhåbentlig er en situation, hvor smittetrykket er faldet til et lavt niveau, og epidemien er under kontrol, og det har muliggjort den her gradvise genåbning af økonomien. Dermed er tiden også moden til at vi kommer med stimuli, der understøtter danskernes privatforbrug," siger cheføkonom hos Dansk Erhverv Tore Stramer.

Meldingen kommer samtidig med, at finansminister Nicolai Wammen (S) tirsdag fremlægger Økonomisk Redegørelse. Redegørelsen viser et dyster billede, hvor det  forventes, at danske BNP kommer til at falde med 5,3 pct. i år – værre end det værste år under finanskrisen.

Derfor forventer Tore Stramer en ny økonomisk kurs fra regeringen.

"Jeg har en forventning om, at regeringen vil begynde at sadle om og komme med en ekspansiv finanspolitik der træder i retning af at understøtte danskernes privatforbrug,"siger han og peger på, at forslaget om udbetaling af feriepenge, som skal diskuteres i eftermiddag, kan være med til at sende omkring 55 mia. kr. efter skat i retning af danskerne.

"Man kan også, som det også har været fremme, udbetale penge direkte til danskernes NemKonto, som de så kan gå ud og forbruge, og så kan man kigge på boligjobordningen med videre, hvor man måske kan begynde at inkludere nogle af de brancher, der har været hårdest ramt – altså hoteller og restauranter med videre," siger cheføkonomen og understreger, at det ikke kan gå for langsomt. 

"Vi er jo heldigvis i gang med den gradvise åbning, og langt de fleste butikker har mulighed for at holde åbent igen nu, så det er nu at danskerne skal have et rygklap, der gør, at de kan skrue op for privatforbruget," siger Tore Stramer.

AE: En hastesag

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, understreger, at de voldsomme tal i Økonomisk Redegørelse endnu blot er forudsigelser.

"Det er vigtigt at sige, at der endnu kun er tale om forudsigelser. Det er en ret speciel situation, og vi ved rent faktisk ikke, hvordan de danske forbrugere reagerer på genåbningen. Måske går forbruget i gang helt af sig selv," siger Lars Andersen.

Han advarer derfor mod allerede nu at sætte gang i finanspolitiske tiltag, som specifikt er målrettet særlige brancher. Omvendt mener han sagtens, at man nu kan begynde at skrue på en række håndtag der sætter gang i privatforbruget:

"Det er en hastesag, men det er vigtigt, at vi reagerer klogt. Hvis folk bruger penge, løser det her problem sig selv. Derfor støtter vi op om forslaget om at tø op for de fastfrosne feriepenge. Samtidig så viser vores analyser, at hvis man giver, dem der tjener mindst flere penge i hænderne, så er der en større chance for, at pengene går til forbrug. Derfor mener vi, at man bør hæve dagpengesatsen, så satsen midlertidigt nærmer sig niveauet for lønkompensation på 25.000 kr.,"siger Lars Andersen.

På længere sigt kan det blive relevant at diskutere mere målrettede tiltag, siger han.

"Vi har jo spørgsmålet om hele servicesektoren, og her kunne man godt forestille sig nogle mere målrettede initiativer på sigt. Det kunne være en model a la bolig-job-ordningen, hvor man grænsen, så man kan trække det fra ligesom med rengøring," siger Lars Andersen.

Det bliver dog ikke tirsdag, at regeringen kommer til at melde nye initiativer ud. Nicolai Wammen sagde, at man i stedet vil afvente en rapport fra tre økonomiske eksperter. Den skal efter planen præsenteres onsdag.

"Der er grund til hele tiden at se, hvad vi kan komme med af nye initiativer, der kan hjælpe virksomhederne og holde hånden under arbejdspladserne," siger finansministeren ifølge Ritzau og fortsætter:

"Der er heldigvis gode tegn på, at danskerne sviner dankortet. Det allervigtigste, vi kan gøre nu, er at fortsætte genåbningen, så man kan komme på restaurant og ud og i butikkerne."

"Derudover venter der en maraton i forhold til genopretningen af dansk økonomi, som vi skal diskutere med Folketingets partier," siger Nicolai Wammen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også