DI: Udbetaling af 100 mia indefrosne feriepenge vil gøre danskerne trygge og sætte fart under forbruget

Der presses på fra flere sider for, at danskernes indefrosne feriepenge skal udbetales som en krisehjælp. Både arbejdsgivere, lønmodtagere og økonomer peger på, at de mange milliarder kan booste forbruget i den coronaramte danske økonomi. Læs, hvor milliarderne kommer fra.
Foto: Tariq Mikke Khan
Foto: Tariq Mikke Khan

Der er meget, meget få ulemper ved at udbetale danskernes feriepenge, til gengæld kan gevinsterne være ganske store, vurderer Kent Damsgaard, politisk direktør i Dansk Industri.

Erhvervsorganisationen var i april sammen med Dansk Erhverv og Fagbevægelsens Hovedorganisation ude med et forslag om, at Folketinget frigiver de indefrosne milliarder, som efter skat løber op i 55 mia. kr., hvilket svarer til, at lønmodtagere i gennemsnit vil modtage omkring 25.000 kr. efter skat.

Og det er der brug for.

En ny opgørelse fra Nationalbanken viser ifølge Berlingske, at danskerne i april satte 22,7 mia. kr. direkte i banken. Vi slog dermed rekord, og danskernes indlån var det højeste nogensinde med 938 mia. kr.

Det er de penge, man gerne vil have ud at arbejde i samfundet.

"Lige nu er der en del danskere, som måske går og bekymrer sig om deres jobsituation. Derfor sætter mange deres forbrug ned. Det kan være, man dropper at invitere familien ud at spise på den lokale restaurant eller udsætter at få lavet forbedringer på sit hus. Håbet er, at med feriepengene i hånden vil folk igen bruge penge, som de plejer," siger Kent Damsgaard.

"I virkeligheden handler det om at skabe en tryghed hos borgerne. Den tryghed er ikke bare god for økonomien, men også for vores samfund generelt," uddyber DI-direktøren.

Som benzin på et bål

I 2017 fastfrøs et bredt flertal i Folketinget feriepengene i en fond, fordi vi overgik til et nyt feriesystem, og man var nervøs for, at en dobbelt udbetaling af feriepenge vil sætte ild under økonomien, som viste tegn på overophedning.

Men meget har ændret sig, siden coronavirussen viste sit ansigt, og Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned.

"Det er nærmest ironisk at forestille sig nu, men før corona havde vi haft syv års moderat højkonjunktur, og man var bange for, at udbetaling af feriepengene kunne smide benzin på et bål, der allerede var i fuld gang," siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Tidligere på ugen fremlagde finansminister Nicolai Wammen (S) sine dystre udsigter for, hvordan dansk økonomi forventes at udvikle sig i 2020. Regeringen forventer, at det danske BNP falder med 5,3 procent i år.

Derfor er der ifølge Dansk Erhverv også god grund til at pumpe de opsparede feriepenge ind i den danske økonomi.

”Vi tænker, at det er en god og meget billig løsning," siger Tore Stramer og understreger, at løsningen kræver, at staten låner en del virksomheder pengene til at udbetale feriepengene.

Men vi ved fra finanskrisen, at det kan være en gode idé at udbetale penge til privatforbrug, fortæller Tore Stramer.

"I 2010 udbetalte man SP-pensionen, eller Den Særlige Pensionsoparing, som var en fast pensionsopsparing for lønmodtagere. Dengang fik folk i gennemsnit udbetalt 18.000-20.000 kr., og de blev i høj grad omsat til forbrug. Nok fordi det var en glædelig lille overraskelse, og penge folk ikke havde forventet at få. Det samme gælder her for de indefrosne feriepengenes vedkommende,” siger Tore Stramer.

Flere partier vil udbetale feriepengene

Også på Christiansborg er de fastfrosne feriepenge blevet et varmt emne. Dansk Folkeparti har krævet pengene udbetalt.

"Det er folks egne penge, og det vil være helt naturligt at give danskerne selv adgang til at vælge, om de vil have penge ud nu, hvis de bliver bedt om at holde ferie," har formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl tidligere sagt til Jyllands-Posten.

I januar, altså før coronakrisen, blev der fremlagt et borgerforslag om at udbetale de fastfrosne feriepenge. Forslaget er blevet behandlet i Folketinget, men er dog ikke blevet vedtaget, da flere partier frygter, at en udbetaling af feriepengene kan presse virksomhedernes likviditet. Derfor diskuteres der nu i stedet en model, hvor staten låner virksomhederne penge, så feriepengene kan udbetales, samtidig med at virksomhedernes likviditet ikke sættes under pres.

Venstre og de Radikale overvejer blandt andet om pengene skal udbetales.

"Vi drøfter en række væksttiltag i Radikale netop nu. De indefrosne feriepenge kunne være et oplagt sted at se hen. Men vi har endnu ikke lagt os fast," fortæller Sofie Carsten Nielsen, der er finansordfører hos de Radikale, til Ekstra Bladet.

Regeringen meldte tirsdag ud, at man er åben over for at se på, om feriepengene skal udbetales.

”Det er værktøjer, som regeringen også kigger på. Der er en række ting, man kan bringe i anvendelse. Vi ser hele tiden på, hvad der vil give mest mening på det konkrete tidspunkt. Men det er en af de ting, vi kigger på,” sagde finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også