S: Det er ikke uden problemer at udbetale indefrosne feriepenge

En udbetaling af indefrosne feriepenge vil kunne ramme virksomheders likviditet, siger Christian Rabjerg Madsen, finansordfører i Socialdemokratiet. Han bebudder i samme ombæring, at flere drypvise tiltag over de kommende måneder skal booste økonomien.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

I 2017 fastfrøs et bredt flertal i Folketinget feriepengene i en fond, fordi vi overgik til et nyt feriesystem, og man var nervøs for, at en dobbelt udbetaling af feriepenge vil sætte ild under økonomien, som viste tegn på overophedning.

Men coronakrisen har sat en kæp i hjulet på forbruget, og nu åbner regeringen op for at feriepengene skal udbetales.

"Det er et af de forslag der ligger på bordet. Det er ikke uden problemer at udbetale pengene de fastfrosne feriepenge. Lige nu ligger størstedelen af pengene ude ved virksomhederne. Så en udbetaling uden statsgaranti ville det skade virksomhedernes likviditet," siger Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Maden.

Han vil dog ikke afvise, at et statsligt lån til virksomheder i forbindelse med udbetalingen af feriepenge kan blive en mulighed.

Dansk Folkeparti har tidligere krævet, at de omtrent 100 milliarder kroner udbetalt til danskere, mens de Radikale og Venstre har udtalt sig positivt, men afventende i forhold til en udbetaling af feriepengene.

 

Også udenfor borgens mure har overvismanden, Dansk Erhverv, Fagforeningens Hovedorganisation og Dansk Industri peget på, at en udbetaling af de opsparede feriepenge kan sparke gang i danskernes forbrug.

"Lige nu er der en del danskere, som måske går og bekymrer sig om deres jobsituation. Derfor sætter mange deres forbrug ned. Det kan være, man dropper at invitere familien ud at spise på den lokale restaurant eller udsætter at få lavet forbedringer på sit hus. Håbet er, at med feriepengene i hånden vil folk igen bruge penge, som de plejer," siger Kent Damsgaard, politisk direktør i DI.

Ingen samlet plan

Samtidig fortæller finansordføreren, at der kommer ikke til at ligge en samlet finanspolitisk pakke for genopretningen af Danmark. I stedet kommer initiativerne drypvis i de næste mange måneder.

"Det er naivt at tænke, at der er behov for en samlet plan. Vi kommer i løbet af de næste mange måneder til at lave en række forslag. Men det er ikke muligt at fremlægge noget nu. Der er decideret ingen med seriøsiteten i behold, der tror de kan lægge alle løsningerne frem nu. Det bliver et maraton, det her," siger han og afslutter med, at regeringen vil kæmpe for ”en fair” genopretning med fokus på at bevare velfærden.

Udmelding kommer efter, at Venstre og de Radikale har udtrykt ønske om, at en samlet genopretningsplan ligger klar før hjælpepakkerne udfases.

"Vi må blive enige om en genstartpakke inden vi bliver enige om en udfasning af hjælpepakkerne," siger finansordfører i Venstre Troels Lund Poulsen til Politiken.

Hjælpepakkerne udløber efter planen 8. juli. I næste skal folketingets partier forhandle en udfasningsplan på plads.

Der er dog allerede sat gang i en række "historiske tiltag for milliarder", som regeringen forventer varmer op under økonomien, siger Christian Rabjerg Madsen. Deriblandt en ny trepartsaftale, der sikrer flere elevpladser og en politisk aftale på boligområdet, som afsætter 30,2 mia. kr. til grønne renovationer i den almene sektor. Samtidig er det planen, at den forestående klimaaftale vil kaste en masse jobs af sig.

"Det er meget vigtigt, at vi lærer af finanskrisen og genstarter Danmark på en klog og retfærdig måde. Vi vil ikke, som de borgerlige gjorde, lave skattelettelser til de rige, mens udgifterne i høj grad blev placeret hos mennesker på kanten af arbejdsmarkedet," siger finansordføreren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også