Klimarådet vil have olieselskaber til at betale CO2-afgift

Den danske olieindustri bør ikke længere undtages for at betale for sine CO2-udledninger. Det siger Klimarådets formand, Peter Mølgaard, til DR. Olieselskabet Equinor forsvarer den nuværende ordning.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Olieselskaberne i Danmark er fritaget for betaling af hovedparten af deres udslip frem til 2030. Sidste år undgik selskaberne at betale i alt 372 mio. kr., svarende til 85 pct. af deres samlede CO2-udledninger. Det viser en aktindsigt, som DR har fået.

Men den mulighed bør der lukkes ned for, mener formanden for det uafhængige klimaråd, Peter Mølgaard:  

"Olieindustrien skal på samme måde som alle andre brancher betale for den udledning af drivhusgasser og CO2, som de laver," siger han til DR.

DR har også talt med Equinor, der driver det største raffinaderi i Danmark. Selskabets overingeniør, Niels Bech, advarer imod en CO2-afgift mod de danske olieselskaber. Han mener, at en sådan vil svække konkurrenceevnen og skubbe produktion til udlandet.

Virker på flaring

Tidligere har Equinors topchef, Eldar Sætre, ellers over for EnergiWatch argumenteret for, at det er en god idé at lægge afgifter på flaring. Flaring er bevidst afbrænding af overskydende naturgas, som forekommer i forbindelse med produktionen offshore af sikkerhedsmæssige årsager.

Også her er den danske olieindustri fritaget for afgifter. Den relative udledning fra flaring er langt højere i Danmark end Norge, hvor der netop er lagt afgifter på praksissen.

"Det er vældig meget på grund af kulstofskatten i Norge, som gør, at det kan betale sig at investere for at fjerne flaring. Det kan svare sig at gøre det rent økonomisk," har Eldar Sætre udtalt om forskellen imellem dansk og norsk sektor.

I 2018 var den relative udledning fra flaring 4,5 gange større i dansk end norsk sektor.

Tvist om bred afgift

Energiminister Dan Jørgensen (S) har også erkendt, at afgiften er et godt bud på flaring-forskellen mellem landene:

"Den højere norske beskatning af CO2 (afgifter og senere kvoter) kan have bidraget til at skabe et øget økonomisk incitament for investeringerne i teknisk udstyr, der mindsker flaringen ved udbygningen af den norske sektor," har ministeren forklaret i et folketingssvar.  

Klimarådet har ad flere omgange foreslået regeringen at lave en bred CO2-afgift, som dækker over alle former for CO2-udledning. Det forslag har Dan Jørgensen indtil videre forholdt sig skeptisk til. Ministeren ønsker ikke at "brandbeskatte" industrien, har han slået fast.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Morten Østergaard vil have klimaaftale senest 26. juni 

Radikale savner kroner og øre i regeringens PtX-planer

Dansk Erhverv vil have samlet klimaplan fra regeringen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også