Politikere fjernede virksomheders ret til erstatning med en snuptag

Virksomheder risikerer at komme i en alvorlig klemme som følge af den nye epidemilov. SMVDanmark overvejer et søgsmål mod staten.
Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

17. marts vedtog et enigt Folketing i hast en ny epidemilov, som betyder, at virksomheder ikke længere har ret til erstatning, hvis de skal tvangslukke i forbindelse med et virusudbrud.

Den nye lovgivning kan få konsekvenser for en række danske virksomheder, der på den ene side nu er underlagt særkrav som forhindrer dem i at opnå den samme omsætning som tidligere, men samtidig ikke har ret til statens støttepakker.

Det skriver Børsen.

"Godt nok anerkender den nye lov, at der kan være virksomheder, der bliver ramt så hårdt, at de kan få erstatning efter grundloven. Men det er bare ikke realistisk for langt de fleste. Det er meget, meget svært at få overbevist en dommer om erstatning efter grundlovens bestemmelser om ekspropriation. Og retssagen kan blive meget dyr, uanset om virksomheden måtte vinde eller tabe sagen," siger Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet til avisen.

For to uger siden meldte Radikale Venstre ud, at man i samarbejde med de blå partier vil forsøge at presse sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at indkalde til nye forhandlinger om epidemiloven.

"Vi har centreret så meget magt i ministeriet. Vi vil gerne have en ordning, hvor der er god og ordentlig parlamentarisk kontrol, og hvor der er klarhed omkring de sundhedsfaglige anbefalinger," sagde sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) til Politiken en uge før Folketinget gik på sommerferie i sidste uge.

Samtidig overvejer erhvervsorganisation SMVDanmark at samle flere små virksomheder i et søgsmål om erstatning.

"Lige nu er et sagsanlæg et værktøj, vi har i værktøjskassen. Men vi håber, at politikerne ad frivillighedens vej kan se, at der er behov for at løfte kompensationsgraden til virksomhederne," siger vicedirektør Jakob Brandt til Børsen. Vicedirektøren vurderer, at et sådant gruppesøgsmål ville være historisk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også