Huawei har forsøgt at få garantier på adgang til Danmark via breve til embedsmænd

I en række breve til topembedsmænd i udenrigsministeriet har Huawei forsøgt at få en garanti på, at det kinesiske selskab fortsat vil have adgang til det danske marked, skriver Berlingske.
Foto: Matthew Childs/REUTERS / X03810
Foto: Matthew Childs/REUTERS / X03810

Huawei har i en række breve til topembedsmænd i det danske udenrigsministerium forsøgt at få en skriftlig garanti fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på, at det kinesiske selskab ikke bliver udelukket fra det danske marked, skriver Berlingske.

Avisen har fået aktindsigt i en række breve, som blandt andet er sendt til departementschef Lars Lose, og hvor Huawei understreger, at situationen kan have "ødelæggende virkning" for Huawei, hvis den danske regering vælger at bremse for Huaweis aktiviteter i Danmark.

Brevene møder blandt andet kritik fra en ekspert i lobbyisme, som kalder brevene "truende", men hos Huawei afviser man kritikken.

"Jeg har gået brevene igennem, og jeg kan ikke se problemet – andet end at det kan opfattes som lidt kluntet lobbyisme. Men hvad skulle de gøre? De kan jo ikke bare sætte sig ned og vente på, at nogen kommer og fortæller om deres teknologi," siger Tommy Zwicky, kommunikationsdirektør i Huawei i Danmark, til Berlingske.

Hos Udenrigsministeriet understreger man over for Berlingske, at det ikke er "kutyme at udstede nogen former for garantier til private virksomheder".

"Udenrigsministeriet hverken kan eller vil udstede garantier i forhold til udbud i Danmark hverken over for private eller offentlige virksomheder," skriver ministeriet i en kommentar til brevene.

Breve og mails til ministre

Huawei valgte onsdag aften at offentliggøre en række breve og mails, som er sendt til forskellige danske ministre.

Ifølge selskabet skete offentliggørelsen med henblik på åben kommunikation, lød det i en pressemeddelelse.

"Vi har desværre oplevet, at uddrag af brevene bliver fremhævet og sat ind i en efter vores mening misforstået kontekst i dele af den danske presse," udtalte Tommy Zwicky i meddelelsen og fortsatte:

"For at undgå misforståelser og at enkeltdele bliver taget ud af en sammenhæng vælger vi nu at offentliggøre brevene, så alle selv kan læse og danne deres egen mening ud fra det fulde billede."

Leverandører fra vores allierede lande

Sagen ruller, efter statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske i maj slog fast, at telekommunikation fremover skal anses som en del af den kritiske infrastruktur. I den forbindelse varslede hun, at regeringen vil fremlægge ny lovgivning, som blandt andet skal fastlægge, hvilke leverandører der må levere 5G-udstyr til Danmark.

Statsministeren understregede, at hun ikke henviste til bestemte lande eller leverandører, men at det handler om at sikre, at "leverandørerne er pålidelige og ikke via et 5G-netværk kan modarbejde danske sikkerhedspolitiske interesser."

Efterfølgende fastslog forsvarsminister Trine Bramsen (S) over for ITWatch, at regeringen ønsker, at Danmark fremover primært samarbejder med leverandører fra vores allierede lande. Det gælder alle områder, som er udpeget til at være kritisk infrastruktur, og dermed gælder det også teleområdet.

"Det er mere en positiv tilkendegivelse af, at der er nogle lande, vi arbejder sammen med, når det handler om vores sikkerhedspolitik, og i og med at vi betragter nogle områder som kritisk infrastruktur, så er det tæt forbundet med sikkerhedspolitikken. Så for at beskytte Danmark og danskerne, så ønsker vi at indgå i samarbejde med nogen, som vi i forvejen har tætte alliancer med," lød det fra Trine Bramsen i juni.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch.)

Huawei offentliggør en række mails til danske ministre

USA indfører rejseforbud for Huawei-ansatte 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også