Enhedslisten varsler splittelse mellem støttepartier

Enhedslisten og Det Radikale Venstre har den seneste tid været enige om at presse på for den grønne dagsorden. Ligesom begge partier har støttet op om Mette Frederiksens coronaplaner. Men Pernille Skipper tror, at der vil opstå uenigheder mellem de to i efteråret.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det bliver ikke legende let at finde et kompromis om en grøn skattereform og en CO2-afgift. Det forudser politisk ordfører i Enhedslisten Pernille Skipper. Hun tror særligt, at Enhedslisten og Radikale Venstre kommer til at stå overfor nogle armlægninger.

”Jeg kan ikke lægge skjul på, at vi har nogle uenigheder med Radikale Venstre. Især når det kommer til den økonomiske politik. Og når vi er inde i en økonomisk krise, som vi er nu, bliver det også tydeligere, at de har nogle enigheder med højrefløjen, som ikke appellerer specielt meget til mig,” siger Skipper til Politiken.

22. juni fik Klimaminister Dan Jørgensen hevet en femtedel af en Klimaaftale i land. Der var tale om en bred aftale, hvor både Liberal Alliance og Enhedslisten har bakket op om en grøn skattereform.

Skipper har dog tidligere sagt til Jyllands-Posten, at den brede enighed skyldes, at partierne endnu ikke har forhandlet rammerne for reformen.

Med Klimaaftalen skal Folketingets partier blive enige om, hvordan man kan leve op til Klimaloven, som blev stemt i gennem sidste efterår.

Partierne skal finde en samlet plan for, hvordan Danmarks udledning af drivhusgasser reduceres med 20 mio. ton. før 2030. Delaftalen fra juni bidrager kun med en reduktion af 3,4 ton CO2.

I efteråret skal der både forhandles om, hvordan CO2-udslippet nedbringes på transportområdet og i landbruget. Samtidig skal partierne forhandle om en CO2-afgift, der direkte beskatter udledninger.

Afgiften deler vandene. Klimarådet har foreslået en afgift på 1.500 kr. per ton CO2, men det er en alt for høj pris mener erhvervslivet, som peger på, at afgiften vil flytte arbejdspladser til udlandet.

På Christiansborg presser regeringens støttepartier Enhedslisten, SF og Radikale Venstre på for en afgift, mens Klimaministeren forholder sig mere afventende til spørgsmålet.

”Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er, som om at det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår,” har Dan Jørgensen (S) tidligere sagt til Børsen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også