PolicyWatch

DF og LA kritiserer EU-aftale ”Det bliver et kæmpe NEJ her fra”

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har her til morgen været ude og kritisere den nye genopretningsfond, der skal holde hånden under coronaramte økonomier i EU.

Foto: Jens Dresling

Det har langt fra været en let proces, men efter fem dage er der endeligt faldet en aftale om EU’s syvårige budget samt en genopretningsplan.

Men genopretningsplanen vækker ikke glæde alle steder. Dansk Folkepartis europaparlamentariker Peter Kofod kalder på Twitter aftalen for "et kæmpe nederlag for Danmark".

”Kæmpe nederlag for Danmark i EU. Og en langt større regning på vej til danskerne. Det bliver et stort NEJ her fra!”

Hos Liberal Alliance er man heller ikke begejstrede. Her lyder udmeldingen, at de coronaramte økonomier, selv må lære at planlægge deres økonomi.

”Corona udfordrer alles økonomi, men nogle EU-lande kører til grænsen af deres formåen, uanset om der er epidemi eller ej. Hvis vi lærer dem, at der vil komme en rig onkel fra nord, hver gang en ulykke rammer, så vil de aldrig få anden politik. LA stemmer imod at bevilge pengene,” skriver Liberal Alliances finansordfører Ole Birk Olesen på Twitter.

Og netop genopretningsplanen har da også skabt en del kvaler under forhandlingerne.

Tyskland og Frankrig lagde op til en genopretning på 500 mia. euro eller 3.800 mia. kr. i tilskud til blandt andet at holde hånden under den italienske og den spanske økonomi.

Danmark har sammen med resten af den såkaldte sparebande bestående af Holland, Sverige og Østrig har Danmark derimod ville udbetale støtten som lån i stedet for.

Det endte med et tilskud på 390 milliarder euro, svarende til lidt over 2900 milliarder danske kroner, mens de resterende 360 mia. euro er lån.

Mette Frederiksen har sagt til Ritzau, at hun er tilfreds med den endelige aftale.

"Samlet set er det en rigtig, rigtig god aftale for Europa og en god aftale for Danmark. Det har været hårde og meget lange forhandlinger. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været vågen to nætter i træk," sagde Mette Frederiksen her til morgen.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier