Dansk Erhverv kræver politisk hjælp efter mareridtsmåned for københavnske hoteller

Corona har kostet københavnske hoteller dyrt. 70 procent færre hotelværelser var i brug i juli sammenlignet med sidste år. Hvis stumperne skal reddes, skal 6-dagsreglen fjernes nu, mener Dansk Erhverv.
Thomas Borberg/Ritzau Scanpix | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Thomas Borberg/Ritzau Scanpix | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Juli plejer at betyde sommerferie og højsæson for hoteller over hele landet, men i år har over halvdelen af værelserne stået gabende tomme.

Hotellernes samlede belægning kunne kun snige sig op på 41,6 pct. i juli mod 80,2 pct. i samme periode sidste år.

Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, der sætter en fed streg under, at hotelbranchen er hårdt ramt af coronakrisen og den vingeskudte turistindustri.

Tallene dækker dog over væsentlige regionale forskelle, for mens hotellerne ved kysterne og i de fleste provinsbyer har haft masser af gæster, har hotellerne i København stået halvtomme.

I København har blot 26,4 pct. af værelserne været i brug i juli – et fald på 70,2 pct. i forhold til belægningsprocenten på 88,4 i samme måned sidste år.

"Regnebrættet er gjort op for juli, og det viser en tung depression i København. Samtidig er tallene for hotellerne jo en eksponent for en hel masse andre virksomheder, som selvfølgelig også er ramt i og med, at der ikke er gæster på hotellerne."

"De turister, der plejer at sidde på cafeerne, restauranterne og kanalrundfarten er selvfølgelig også væk," siger Lars Ramme Nielsen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Forud for sommerferien var håbet, at de mange danskere, der har holdt sommerferie hjemme i år, ville kompensere for noget af coronatabet. Det er også sket visse steder i landet, men ikke i København.

"Vi kan glæde os over, at det er sket i Aarhus – der er der endda overkompenseret, men man må spørge sig selv om, hvordan det kan være, at danskerne ikke har valgt at besøge deres hovedstad, når den i øvrigt aldrig har været smukkere, billigere og med mindre trængsel," siger Lars Ramme Nielsen.

"En hypotese er, at 6-dagesreglen og den mur, der blev bygget omkring Frederiksberg og København d. 29. maj af politikerne, selvfølgelig har haft en psykologisk betydning for familier fra Herning eller Middelfart, som tænker, at det må være farligt at være i København, selvom smittetallene i hele perioden har været lavere i København, end den har været i Helsingør, Ishøj, Ringsted eller andre steder," siger Lars Ramme Nielsen.

 

Afskaf 6-dagesreglen

Under alle omstændigheder viser den lave belægningsprocent i København, at danske turister ikke har kunne kompensere for 6-dages reglen og den de facto lukkede lufthavn i København, understreger Lars Ramme Nielsen.

Det er et problem, fordi det er i København, at den største værditilvækst, jobskabelse og indtjening fra udenlandske gæster finder sted. På landsplan er mere end 280.000 personer knyttet til turisme- og oplevelseserhvervene, men det er Hovedstadsregionen, der står for 119.000 af disse, hvilket svarer til en andel på 43 pct. understreger Lars Ramme Nielsen.

Han henviser til tal fra midten af juli, der viste, at hotelbookingerne i København til august og september var henholdsvis 80 og 65 pct. lavere end i 2019.

"Efteråret ser dystert ud for hele landet. Bookingerne til september er 45 pct. lavere end i 2019, og da hele 72 pct. af de udenlandske turister booker i god tid før afrejse, som oftest 2-3 måneder før afrejse, så er det på høje tid at få afskaffet 6-dages reglen og set på forlængelse af kompensationsordningerne," siger Lars Ramme Nielsen.

På et eller andet tidspunkt skal hotelbranchen jo også indstille sig på den lavere efterspørgsel. Man kan jo heller ikke bare fortsætte med hjælpepakkerne?

"Det er rigtigt, og jeg har også kunne iagttage Simon Kollerups sige i svar til folketingsmedlemmer, at covid 19 er et vilkår i samfundet. Det har vi selvfølgelig også forståelse for – vi har ikke lyst til at være på støtten. Det er derfor vi hele tiden har sagt; lad os starte med noget af det, som er gratis (…) den her 6-dagesregel, som vi længe ikke mener, har kunne forklares eller forsvares."

Vi ser, at smittetallene stiger i øjeblikket. I Ringsted har udenlandsk arbejdskraft været med til at starte en lokal smittebølge - bør man ikke se tiden an, inden man fjerner 6-dagesreglen?

"Nej. Lige præcis kan man sige, at den anatomi, som smitten har nu – og den skal man selvfølgelig tage alvorligt – har jo sin rod omkring et slagteri i Ringsted og omkring et somalisk miljø i Aarhus. Der er ingen smittede i København lige nu, og vi har da en forventning om, at alle de gode tiltag, som folk går og gør lige nu, har en effekt," siger Lars Ramme Nielsen og tilføjer:

"Hvis man fjerner 6-dagesreglen, er det jo ikke noget, der virker i morgen. Bookingmønstrene i det her er jo også langsigtede. Der er en tidsforskydning i det her."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også