PolicyWatch

Eksporten kravler atter frem efter nedtur under nedlukningen

Eksporten af varer til udlandet stiger for anden måned i træk og har været mindre ramt end EU generelt.

Foto: Miriam Dalsgaard

Eksporten af varer til udlandet steg for andet måned i træk og viser dermed fortsat fremgang efter en rærlig april, der var præget af coronakrisen.

Eksporten steg med 2,2 procent i juni, viser tal fra Danmarks Statistik.

De seneste tre måneder - april, maj og juni - viser dog samlet et fald på 6,9 procent.

Ifølge Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, er tallene for juni opløftende læsning.

"Flere og flere nøgletal tyder på, at dansk økonomi passerede bunden i april."

"I både maj og juni gik det igen frem. Det viser sig også i eksporten, som oplever en solid stigning for anden måned i træk. Trængslerne er dog langtfra overstået," siger han i en kommentar.

Samtidig har eksporten af varer ifølge Danmarks Statistik generelt set været mindre ramt af coronanedlukningen sammenlignet med EU generelt.

Danmark er ifølge Danske Bank blandt andet sluppet for de helt store skrammer, fordi Danmark har en stor medicinalsektor, som i mindre grad har været påvirket af nedlukningen, hvorimod et land som Tyskland har en stor bilindustri, der er presset af krisen.

"Sammenlignet med så mange andre lande har dansk eksport klaret sig godt gennem coronakrisen, og det skyldes især sammensætningen af den med få biler og meget medicin," siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

"Det har nok også hjulpet, at dansk produktion er fortsat under krisen, mens det mange andre steder har været lukket ned - også i industrien," siger han i en skriftlig kommentar.

Der er også offentliggjort tal for eksporten af tjenester - hvilket dog er på kvartalsbasis.

Her er eksporten bakket med 16,1 procent i andet kvartal. Det dækker især over, at der er blevet fragtet færre varer til søs - for eksempel på containerskibe - da verdenshandlen har været ramt under coronanedlukningen.

Søtransport udgør omkring halvdelen af den samlede eksport af tjenester i Danmark. Derudover har der været et massivt fald i rejser og lufttransport.

Mere fra PolicyWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det ”mirakler” at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier