PolicyWatch

Små virksomheder sakker bagud på investeringer – corona kan styrke tendensen

De små virksomheder i Danmark er siden finanskrisen sakket bagud i forhold til de store, når det kommer til investeringer. Cheføkonom i Lederne frygter, at coronakrisen kan forstærke tendensen.

Foto: Joachim Ladefoged/JPA

Siden finanskrisen har investeringslysten i landets små virksomheder været væsentligt mindre end i de store virksomheder.

De små virksomheder har haft svært ved komme tilbage til samme investeringsniveau som før krisen, mens de større virksomheders investeringer er steget markant, viser tal fra Ledernes Hovedorganisation. I 2018 investerede større virksomheder derfor godt 2,5 gange så meget per årsværk som de små og mellemstore virksomheder med under 100 ansatte.

Hos Lederne frygter cheføkonom Niklas Praefke, at coronakrisen kan føre til fald i investeringsniveauet, og det kan i værste fald skade både Danmarks produktivitet og den grønne omstilling.

"Mange virksomheder har mistet både ordrer og omsætning. Det presser virksomhederne, og den store usikkerhed får dem typisk til at udskyde eller droppe investeringer. Det kan få store konsekvenser for dansk økonomi og den grønne omstilling," siger Niklas Praefke.

Konkret viser opgørelsen, at større virksomheder med 100 ansatte eller derover i 2018 gennemførte  investeringer for 184.000 kr. per årsværk, hvilket er en fordobling siden år 2000.

Derimod er investeringsniveauet for mindre virksomheder med færre end 100 ansatte stort set uændret siden begyndelsen af perioden og ligger i dag på 73.000 kr. pr. årsværk.

Tallene bekymrer Niklas Praefke:

"Der behov for at få politisk fokus på, hvordan vi kan få de mindre virksomhederne med. For eksempel ved at se på mere lempelige afskrivningsregler," siger Niklas Praefke og uddyber:

"Levetiden på computere og andet it-udstyr er relativt kort og ofte oplever virksomhederne, at de stadig skattemæssigt må afskrive på it-udstyr, som ikke længere er i brug. Det kommer nemt til at bremse nye it-investeringer, så virksomhederne ikke er opdaterede."

En del af årsagen til det højere investeringsniveau i de større virksomheder kan dog også hænge sammen med, at der er flere virksomheder fra investeringstunge brancher så som medicinalbranchen blandt de store virksomheder, siger Niklas Praefke.

I et forsøg på at give den hårdt trængte eksport en saltvandsindsprøjtning nedsatte regeringen Forum for genstart af dansk eksport. Samtidig etablerer regeringen 8 genstartteams, som skal bidrage til forummet – heraf et team, der udelukkende fokuserer på de små og mellemstore virksomheder.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier