Partier kræver Ahrenkiels ambassadør-udnævnelse gransket

EL og DF vil have afklaret, hvad regeringstoppen vidste, da Thomas Ahrenkiel blev udpeget som ambassadør.
Foto: PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER
AF RITZAU

Den nu hjemsendte departementschef i Forsvarsministeriet og tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, blev 30. juni udpeget til ambassadør i Berlin.

Nu vil Dansk Folkeparti og Enhedslisten have undersøgt, hvad regeringenstoppen vidste, da Ahrenkiel blev udnævnt.

Det skriver DR Nyheder.

Flere medier skriver, at Forsvarsministeriet allerede blev orienteret om problemerne i efterretningstjenesten i 2019. Og det er det, som får retsordføreren i DF, Peter Skaarup, til at undre sig.

En stilling som ambassadør i Berlin, vil regeringens ansættelsesudvalg typisk tage stilling til. I udvalget sidder statsministeren og finansministeren.

"Derfor vil vi gerne vide - hvad er statsministerens kendskab, og hvad er i det hele taget regeringens rolle i den her sag?," siger Peter Skaarup til DR Nyheder.

Enhedslisten bakker fuldt ud op om en undersøgelse af sagen, men forsvarsordfører Eva Flyvholm har bedt regeringen aflevere en redegørelse om ansættelsesforløbet.

"Jeg vil have svar på, om regeringen godt kendte til, at den her meget store sag var på vej, da man udnævnte Ahrenkiel," siger Eva Flyvholm til Ritzau.

"Ambassadørposten er en vigtigt post. Det er relevant at vide, om der ligger en problematisk sag på ansøgeren i forvejen. Man kan også tænke, at man måske har kendt til det, og det så var en nem måde, at få en af personerne lidt længere væk," siger hun.

I alt er tre chefer i Forsvarets Efterretningstjeneste blev sendt hjem som følge af den kritik, som TET har rejst mod FE.

Ud over Thomas Ahrenkiel er også den nuværende FE-chef Lars Findsen og to andre ledende medarbejdere fritaget for tjeneste.

Kritikken går på, at FE både har skjult "afgørende oplysninger" for TET og ligefrem løjet om den måde, hvorpå den hemmelige tjeneste har indhentet og videregivet oplysninger

Eftersom Forsvarsministeriet allerede blev orienteret om problemerne i FE i november sidste år, undrer det Martin Marcussen, professor i international forvaltning, at Ahrenkiel overhovedet har kunnet kommet i spil til posten.

"Det er en af de allervigtigste ambassadørposter - på linje med Washington og Beijing - og i den højeste lønramme," sagde Martin Marcussen onsdag til Ritzau.

Efter planen skulle Ahrenkiel være tiltrådt som Danmarks nye ambassadør i Tyskland 1. september.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også