PolicyWatch

Debat: Danmarks konkurrenceevne bør stå øverst i ny finanslov

Den kommende finanslovsaftale bør skabe endnu bedre vilkår for Produktionsdanmark, så konkurrenceevnen styrkes, eksporten forøges, flere arbejdspladser skabes og dermed sikre flere penge i statskasse, skriver Thomas Søby & Henrik Aarestrup fra Dansk Metal.

Foto: PR/Dansk Metal

Meget snart offentliggør regeringen sit udspil til finanslov. Hermed sættes det årlige tovtrækkeri om prioriteringen af statens finanser i gang. I år kommer forhandlingerne til at ske på et bagtæppe af den verdensomspændende coronaepidemi og heraf følgende økonomiske krise. En økonomisk krise, der bestemt også har ramt Danmark og ikke mindst dansk eksport. Vi ser det derfor som en bunden opgave, at få industriens eksportvirksomheder på ret køl og dermed sikre værdiskabende arbejdspladser i Produktionsdanmark.

Den globale konkurrence er en evig udfordring for Danmark, da vi jo er en lille åben økonomi. Derfor er det fuldstændig afgørende, at vi hele tiden fokuserer på vores konkurrenceevne, så vi kan gøre samfundskagen større. Jo flere ordrer danske virksomheder vinder hjem til Danmark, des højere omsætning, flere ansatte og flere penge i statskassen. På den måde får vi bedre råd til vores fælles velfærd og den grønne omstilling.

Vi hører fra mange af vores tillidsrepræsentanter, at coronakrisen har skabt større usikkerhed og en tyndere ordrebog. Hvis eksporten fortsætter på det nuværende lave niveau, så vil virksomhederne ikke have kapacitet til at foretage de investeringer, der skal til for at følge med i den teknologiske udvikling og dermed sikre deres egen konkurrenceevne. Det kan i sidste ende føre til lukning, og det er det, man politisk bør gøre alt for at undgå.

Det er, når vi skaber de bedste rammevilkår, at vi understøtter udviklingen af nye produkter og forbedrede processer, at vi tager skridt mod at løse de udfordringer, vi som samfund står over for. Det gælder både den grønne omstilling, udvikling af velfærdssamfundet og skabelse af nye arbejdspladser.

Konkret foreslår Dansk Metal, at man i finansloven afsætter markante ressourcer til at oprettelse en investeringsstøttefond i regi af Vækstfonden. Den skal give SMV’er direkte støtte til køb af ny teknologi. Desuden foreslår vi, at der indføres et større fradrag for investeringer i ny teknologi. Samtidig bør vi fortsætte med at investere massivt i anvendt, erhvervsrettet forskning, så virksomheder og universiteter i fællesskab, kan opfinde nye produkter, der kan sælges i markedet og skabe nye arbejdspladser.

Den kommende finanslovsaftale bør skabe endnu bedre vilkår for Produktionsdanmark, så konkurrenceevnen styrkes, eksporten forøges, flere arbejdspladser skabes og dermed sikre flere penge i statskassen til de mange ønsker og forventninger, som borgerne har til udvikling af velfærdssamfundet.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier