Oliehistoriker: Nye danske nordsøfelter kan afhænge af udbudsrunde

Morten Hahn-Pedersen ser gode muligheder for at øge den danske olieproduktion via nye projekter, men advarer over for Jydske Vestkysten om, at en droppet udbudsrunde kan bringe tvivl herom.
Foto: Bent Sørensen/Medvind
Foto: Bent Sørensen/Medvind

Jo, Danmark kan sagtens få gang i nye olieprojekter inden for de gældende licenser. Men regeringen risikerer at standse de potentielt givtige oliefelter, før udviklingen overhovedet er kommet i gang, hvis den vælger at droppe 8. udbudsrunde.

Sådan lyder advarslen fra Morten Hahn-Pedersen, som har talt med Jydske Vestkysten. Han er oliehistoriker og tidligere direktør ved Fiskeri- og Søfartmuseet

"Man skal huske på, at meget store olieselskaber som Total også befinder sig mange andre steder i verden, og oplever man for stor politisk modstand og for meget bøvl generelt i forhold til behandlingen af olieindustrien herhjemme, så finder man et andet sted at placere sine investeringer i stedet for i disse projekter," siger Morten Hahn-Pedersen til avisen.

Udtalelsen kommer på baggrund af, at EnergiWatch mandag beskrev, hvordan der ifølge analysehuset Rystad Energy er planer om at realisere ni forskellige olieprojekter i den danske Nordsø, som tilsammen vil øge den danske olieproduktion med to tredjedele frem mod 2030.

Projekter, som vel at mærke kan gennemføres uden tildeling af nye licenser og dermed ikke direkte er omfattet af den store debat om 8. udbudsrunde, hvor regeringen overvejer, om det er fornuftigt at give olieselskaberne lov at lede efter nye olie midt i en klimaomstilling.

Muligt – men ikke givet

Morten Hahn-Pedersen er enig i, at der er gode muligheder for at starte den slags nye projekter op. Især udbygningen af Tyra-feltet og muligheden for ny teknologisk udvikling er afgørende i den forbindelse, mener han.

Men det kræver altså, at de politiske rammevilkår ikke ændrer sig markant, vurderer han.

Præcis samme overvejelse har Rystads analytiker Palzor Shenga gjort sig. Han har i et interview med EnergiWatch gjort det klart, at den danske eneretsejer, franske Total, ikke kommer til at gå videre med nye projekter, hvis ikke det umiddelbart betaler sig:

"Majors som Total er allerede i gang med at skille sig af med aktiver, som ikke er deres kerneaktiver. Og den her slags aktiver bidrager ikke meget til et stort selskab som Total, så hvis økonomien ikke er der, giver det ikke mening for Total at fortsætte med projekterne," sagde han.

Nedenfor ses en liste over de største planlagte projekter i den danske Nordsø frem mod 2030 ifølge Rystad Energy.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også