Danskerne er utrygge ved offentlige plejehjem – hver tredje vil købe mere service

ÆLDREBOOM OG AFKASTJAGT: Danskerne er ikke trygge ved udsigten til en mulig tilværelse på offentligt plejehjem, men mener i overvejende grad heller ikke, at det skal være muligt at købe sig til en bedre plejeservice, viser nye tal.
Foto: Claus Bonnerup/claus bonnerup
Foto: Claus Bonnerup/claus bonnerup

En af sommerens store historier var TV 2’s dokumentar ’Plejehjemmene bag facaden,’ der viste, hvordan plejehjemsbeboere var udsat for ydmygende behandling af et plejepersonale, der ikke vidste, de blev optaget. I september viste en ny optagelse fra samme kanal en sosu-ansat håne en demensramt kvinde på et plejehjem i Helsingør.

Nu viser en ny rundspørge fra Wilke, at 61 pct. af danskerne føler sig utrygge ved måske en dag at skulle på plejehjem. Til spørgsmålet ”føler du dig tryg ved, at du måske en dag skal på et offentligt plejehjem?” svarer blot 25 pct. af danskerne ”ja”, mens 14 pct. svarer ”ved ikke”.

Sagerne aktualiserer debatten om friplejehjem, og i kølvandet på TV 2’s afsløringer har Venstre blandt andet talt for, at flere friplejehjem skal sikre bedre ældrepleje. Samtidig står flere pensionsselskaber på spring for at investere i plejehjemsboliger.

”Der er brug for mere frit valg. I dag er det sådan i mange kommuner, at der kun er en type plejehjem. Nemlig det kommunale,” lød det fra Venstres ældreordfører, Jane Heitmann til Berlingske i september.

I Wilkes undersøgelse svarer 36 pct., at de gerne ser, at Danmark skal have en plejehjemssektor, hvor man gennem egenbetaling kan få adgang til eksklusive private plejetilbud, som man ser det i hospitalssektoren. 48 pct. er imod.

 

37 pct. mener, at det skal være muligt at tilkøbe sig ekstra pleje på et offentligt plejehjem, eksempel mere personale, flere ugentlige bade eller specielle menuer, mens over halvdelen – 53 pct. er imod.

 

Pensionsselskaber på spring

Watch Medier stiller i øjeblikket skarpt på, hvordan den demografiske udvikling kommer til at skabe behov for flere plejehjemspladser i de kommende år. Derfor er flere pensionsselskaber i gang at opføre ældreboliger. Det nuværende lavrentemiljø har sendt flere pensionsselskaber på jagt efter alternative investeringer, og her kan ældreboliger være en attraktiv og sikker investering lyder det fra flere steder.

Også i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv ønsker man mere privat plejehjemsbyggeri. Her mener velfærdschef Troels Yde Toftdal dog, at kommunerne ofte står i vejen.

"Det er mange mursten, der skal investeres i, og kommunerne har i forvejen en presset økonomi. Derfor er det godt, at vi har de her friplejehjem, hvor kommunen ikke løber nogen risiko," lød det fra Troels Yde Toftdal til EjendomsWatch i oktober.

Dansk Erhverv fik dog sidste år konsulenter fra EY til at lave en rapport om kommunernes anvendte afregningsmodel, og denne viste, at der var stor forskel på, hvordan man beregnede friplejetaksterne fra kommune til kommune.

For eksempel fandt EY, at der var stor variation i forhold til, hvilke vedligeholdelsesudgifter, der var medregnet, og at omkostninger til afskrivning af anlægsaktiver var betinget af, hvorvidt den enkelte kommune selv havde bygget plejecentre inden for de senere år. "

Der er et kæmpestort fortolkningsrum, som kommunerne kan beregne. Og så længe der ikke er totalt gennemsigtighed i det her, så har kommunerne serveretten," siger Troels Yde Toftdal.

 

 

Pensionsselskaber planlægger stribevis af investeringer i plejehjem 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også