PolicyWatch

Topjurister udpeger huller i grundloven

Grundloven beskytter ikke borgernes rettigheder godt nok og bør opdateres, mener flere advokater og jurister i Djøfs såkaldte jurapanel.

Grundloven bør opdateres, mener flere af landets førende jurister. | Foto: Colourbox

Grundloven halter bagefter i beskyttelsen af borgerne, lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra fagforeningen Djøfs såkaldte jurapanel, der består af 51 af landets førende jurister, skriver Berlingske.

Næsten halvdelen – 49 pct. – mener, at grundloven ikke er tidssvarende, når det gælder "de beskyttede individuelle rettigheder", og flere efterlyser blandt andet, at loven bliver stærkere i forsvaret for ligestilling, ytringsfrihed og privatliv.

"Den svarer for lidt til det samfund, vi er i dag, og de normer, vi har besluttet, det skal basere sig på," siger Jens Elo Rytter, professor i forfatnings- og menneskeret på Københavns Universitet og formand for Djøfs jurapanel, til avisen.

42 pct. mener dog, at grundloven, der stammer fra 1849, og som senest blev ændret for 70 år siden, er tidssvarende, men flere af regeringens støttepartier i form af De Radikale og Enhedslisten vil ifølge Berlingske ændre loven.

Jurapanelet blev oprettet tidligere i år, og i maj udtrykte tre ud af fire i panelet bekymring for retssikkerheden som følge af politikernes tiltag under coronakrisen.

(Denne artikel er bragt i samarbejde med vores søstermedie AdvokatWatch)

Justitia-direktør: Ny epidemilov giver minister for stor magt

Topjurister bekymrede for retssikkerheden 

Mere fra PolicyWatch

Hvert tredje nyudlån vil blive ramt af Risikorådets forslag

Særligt de yngre boligkøbere vil mærke effekten, hvis Det Systemiske Risikoråds anbefaling om at begrænse afdragsfrie lån bliver gennemført. Rådet forventer, at forslaget "kun i begrænset omfang" vil påvirke prisudviklingen på boligmarkedet.

De Linde-højhus på Aarhus Havn sikret politisk flertal

Borgmesterpartiet i Aarhus stemmer ja til et 139 meter højhus på Mindet på tirsdagens byrådsmøde, og dermed er der flertal for projektet, som også har støtte fra V og K. Enhedslisten og SF stemmer imod projektet som Olav de Linde står bag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier