Dan Jørgensen afviser enhver snak om oliekompromis

Regeringen har ikke været i dialog med ansøgerne i 8.udbudsrunde om et kompromis, som skulle forkorte licenserne. Det understreger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Forud for, at oliegiganten Total i torsdags trak sin ansøgning til 8. udbudsrunde og dermed ifølge regeringen skabte "betydelig usikkerhed" herom, blev der af miljøaktivister spekuleret i, om regeringen havde forsøgt at spise de fire ansøgere af med et kompromis: I får licenser til ny oliejagt, men kun til 2050 og ikke 2056, som udbudsbetingelserne indebærer.

Nu afviser klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at den slags har været på tegnebrættet:

"Der har ikke været konkret dialog med de fire ansøgerselskaber i 8. udbudsrunde med formålet at drøfte en forkortet tidshorisont for potentielle tilladelser i udbudsrunden," skriver ministeren i et svar til Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.

Mai Villadsen har over for EnergiWatch tidligere udtrykt bekymring for, at regeringen var på vej med en sådan "klimaskadelig studehandel".

Det skete efter, at miljøorganisationen Greenpeace i en pressemeddelelse havde påpeget, at "det lugter mere og mere af, at man pønser på et kompromis med den fossile industri".

Men regeringen har altså i hvert fald ikke drøftet en sådan mulighed med de fire ansøgere.

En ansøger tilbage

Blandt dem er det i øvrigt kun den ene – britiske Ardent Oil – som fortsat har interesse i udbudsrunden.

Oliejægeren har forsat sine to ansøgninger om olie- og gasefterforskning liggende hos Energistyrelsen, mens Total, Mol Dania og Lundin Norway har trukket sig fra udbudsrunden.

Egentlig skulle udbuddet være blevet gennemført i løbet af sensommeren sidste år, men regeringen har ikke kunnet bestemme sig for, om det er foreneligt med de danske klimaambitioner at tildele nye licenser til olieindustrien.

I forlængelse af Totals frafald har regeringen indkaldt parterne fra Nordsøaftalen i 2017 til politiske drøftelser. De skal fastlægge fremtidens rammer om den danske olieproduktion.

Regeringen har blot oplyst, at forhandlingerne finder sted på et tidspunkt "efter efterårsferien".

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Nu er der kun én ansøger til 8. udbudsrunde

Støttepartier: Totals udbuds-exit må være det sidste søm i kisten

Total trækker sig fra 8. udbudsrunde i Nordsøen 

Enhedslisten frygter "klimaskadelig studehandel" mellem regeringen og olieindustrien 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også