PolicyWatch

Regeringen vil styrke kontrollen med dual-use-produkter

Såkaldte dual use-produkter, der kan bruges til både civile og militære formål, må ikke havne i forkerte hænder, mener regeringen. Folketinget behandler i dag et lovforslag, der skal styrke kontrollen på området.

Foto: Erhvervsministeriet / PR

Fremover skal Erhvervsstyrelsen have lov til at lave uanmeldte kontrolbesøg hos danske virksomheder, der eksporterer de såkaldte dual-use produkter, eksempelvis overvågningsudstyr for at undgå, at det havner i de forkerte hænder.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Folketinget behandler i dag et lovforslag, der skal styrke kontrollen på området. Det drejer sig om de dual use-produkter, der kan bruges til både civile og militære formål.

Udover flere kontrolbesøg får Erhvervsstyrelsen med lovforslaget også lov til at afkræve alle nødvendige oplysninger af virksomhederne.

"Det slår revner i tilliden, når vi i medierne kan læse, at danske produkter havner i de forkerte hænder og bliver misbrugt til fx at krænke menneskerettigheder. Det er meget alvorligt. Derfor vil regeringen nu øge kontrollen på området, så vi sikrer, at det ikke sker i fremtiden. Det skal være med til at sikre, at danske virksomheder ikke eksporterer produkter, der kan blive misbrugt," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup. 

På europæisk plan forventes det også, at der snart vil blive indgået en aftale om at styrke det europæiske regelsæt på området.

"Jeg er glad for, at det forhåbentlig snart lykkes at opnå enighed om nye EU-regler for eksportkontrol med dual-use produkter. Det vil i sidste ende også styrke den kontrol, vi ligger op til at øge her i Danmark – også så man ikke kan omgå reglerne på andre måder," udtaler Simon Kollerup.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier