SMVdanmark: Ledige akademikere skal hjælpe SMV’erne ud af coronakrise

Coronakrisen er en oplagt mulighed for at styrke indsatsen for at parre arbejdsløse akademikere med landets små og mellemstore virksomheder, mener Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark.
Foto: PR / SVMDanmark
Foto: PR / SVMDanmark

"Man skal aldrig lade en god krise gå til spilde," lyder et kendt udsagn.

I øjeblikket er mange af landets små og mellemstore virksomheder pressede af coronakrisen, og samtidig har mange nyuddannede akademikere vanskeligt ved at finde et arbejde.

Ifølge Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark, sidder de ledige dimittender med en af nøglerne til at hjælpe de små og mellemstore virksomheder gennem krisen.

Han henviser til rapporter fra blandt andet Djøf og Ingeniørforeningen, der viser, at en virksomhed, der ansætter sin første akademiker, efter tre år i gennemsnit vil have 4,5 flere ansatte end virksomheder, der ikke ansætter en akademiker.

”Derfor kommer det alle til gode på arbejdsmarkedet, hvis vi får gjort noget ved det her.”

”Udfordringen for rigtigt mange små virksomheder er, at man ikke rigtigt er bekendt med den højt uddannede arbejdskraft, og man er ikke rigtigt bekendt med, hvordan en akademiker kan skabe værdi,” siger Jakob Brandt og fortsætter: 

”Rigtigt mange virksomheder har typisk timelønnede medarbejdere, der laver en opgave, og så fakturerer man dem også per time. På den måde hænger lønudgiften meget tæt sammen med lønindtægten. Når man så pludselig får en funktionærtype ind, der også skal have lidt høj løn, kan det være sværere at måle direkte, hvordan det bliver til værdi.”

”Det er derfor, at vi går ind og siger, at vi nok bliver nødt til at gøre noget for, at den her matchmaking mellem de ledige højtuddannede og de små virksomheder kommer til at glide lidt lettere.”

Foreslår tilskud

Samen med Akademikerne foreslår SMVdanmark, at små og mellemstore virksomheder i Danmark skal have ret til tilskud til en ledig højtuddannet ”SMVpilot”, der kan hjælpe virksomhederne i den grønne og digitale omstilling.

Organisationerne foreslår en fast pilotordning, hvor virksomhederne i en treårig periode kan modtage tilskud til en stor del af lønnen til ordinær ansættelse af den første medarbejder med en videregående uddannelse i forbindelse med virksomhedens omstillingsproces eller uløste udviklingsopgaver.

”Vi foreslår, at man laver en støtteordning, hvor virksomhederne kan få betalt en andel af lønnen, formentlig 50 pct. af lønnen, i et halvt år,” siger Jakob Brandt.

Han opfordrer samtidig til, at erhvervsfremmesystemet med erhvervshusene, der efter erhvervsfremmereformen er blevet kommunale, arbejder bedre sammen med jobcentrene, der også er kommunale. På den måde vil små og mellemstore virksomheder nemmere kunne blive matchet med relevante kandidater, mener Jakob Brandt.

”Det, der typisk sker, er, at man i erhvervsfremmesystemet vejleder virksomhederne til vækstinitiativer eller eksportplaner, men de hjælper ikke med at finde kompetencerne til at eksekvere på de her ting. Det kunne jeg rigtigt godt tænke mig, at vi fik erhvervshusene ind over,” siger Jakob Brandt.

Nyt partnerskab

Regeringen lancerede i starten af oktober Partnerskab for dimittender i arbejde med i alt 25 medlemmer, heriblandt repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter, faglige organisationer, kommuner, a-kasser, videregående uddannelsesinstitutioner, erhvervsorganisationer, virksomheder og studerende.

Partnerskabet skal mødes fire gange i løbet af efteråret og begyndelsen af 2021 og skal blandt andet rådgive regeringen om mulige nye tiltag i overgangen mellem uddannelse og beskæftigelse for at styrke beskæftigelsen for dimittender.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også