PolicyWatch

Grønne afgifter på virksomheder er faldet 3,5 milliarder på fem år

Især lempelser af CO2-afgiften og udfasning af PSO-afgiften på el har fået det grønne skattetryk på erhvervsvirksomheder til at falde, viser beregninger lavet af DR Nyheder.

Aalborg Portland er en af erhvervslivets store energiforbrugere. | Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger

De seneste fem år har erhvervslivet kunnet se en besparelse på afgifterne. De grønne afgifter er faldet 3,5 mia. kr. på fem år. Det skriver DR på baggrund af beregninger af tal fra Danmarks Statistik og Skatteministeriet.

Det er lempelser af især CO2-afgiften og udfasning af PSO-afgiften på el, der har fået det grønne skattetryk til at falde.

"Det er et problem, at de grønne afgifter er faldet, for så bliver tilskyndelsen til at handle mere klima- og miljøvenligt mindre," forklarer Mikael Skou Andersen, professor ved Aarhus Universitet, til DR.

Regeringen vil gøre det dyrere at udlede CO2 og vil med sit udspil til en grøn skattereform hæve afgifterne på kul, olie, gas og anden energi med 360 millioner kroner.

Udspillet indeholder ikke en ensartet CO2-afgift, men lægger op til at hæve energiafgiften, samtidig med at erhvervslivets grønne omstilling får økonomisk hjælp til nye investeringer for i alt 4,5 milliarder kroner fra 2021 til 2025.

Afgifterne vil i samme periode samlet stige med 715 millioner kroner.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier