PolicyWatch

Høje smittetal giver første fald i erhvervstilliden siden foråret

I november er erhvervstilliden opgjort til 87,5. Det er lavere end i oktober og første fald siden genåbningen i foråret.

Foto: Joachim Ladefoged/JPA

For første gang i flere måneder er den danske erhvervstillid faldet, viser tal fra Danmarks Statistik.

I november er erhvervstilliden opgjort til 87,8 mod 88,5 i oktober. Det er første gang siden foråret, at erhvervstilliden er faldet fra den ene måned til den anden.

Erhvervstilliden bliver beregnet ud fra forventningerne i forskellige brancher. Den siger således noget om, hvor optimistiske virksomhederne er inden for industrien, byggeriet, serviceerhvervene og detailhandlen.

Årsagen, til at erhvervstilliden har været stigende siden foråret, kan være, at virksomhederne har tanket selvtilliden siden genåbningen af det danske samfund. Det vurderer Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

- Men med de høje smittetal og nye restriktioner går det nu den forkerte vej, og det sætter sig spor i virksomhedernes humør, hvor luften går en smule af ballonen, skriver han i en kommentar.

Bag den faldende erhvervstillid ligger særligt et dyk i forventningerne inden for detailhandlen.

Det kommer, efter en perioden hvor der ellers har været et pænt salg i detailhandlen blandt andet på grund af muligheden for at få udbetalt de indefrosne feriepenge.

- Det er formentlig denne effekt, som detailhandlen ser ebbe ud, og derfor falder deres forventninger til omsætningen, skriver Niklas Praefke.

Mens humøret er faldet inden for detailhandlen, så er det steget inden for serviceerhvervene.

Den udvikling kommer som lidt af en overraskelse for økonomen, da branchen er hårdt ramt, og det er her, at restriktioner kan mærkes allermest.

- Det kan hænge sammen med de positive vaccinenyheder, vi har fået på det seneste, som kan tænde et lille håb om snart at vende tilbage til mere normale tilstande.

- Trods den lille bedring i november er branchen dog klar bundskraber i erhvervstilliden, skriver Niklas Praefke.

For de næste måneder vurderer økonomen, at man må indstille sig på en betydelig usikkerhed, hvor der er risiko for, at erhvervstilliden kan tage et yderligere dyk.

Det begrunder han med muligheden for en forværring af epidemien og nye restriktioner, som vil kunne trække humøret ned.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier