SMV-chef forventer at virksomheder nu går ”all in” på hjemmearbejde

Med mandagens nye restriktioner i 38 kommuner bliver det særdeles svært for ledere at argumentere for, at deres medarbejdere skal møde fysisk op på kontoret, forventer Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark. Han tror, at langt flere medarbejdere er på vej hjem til hjemmearbejde efter mandagens pressemøde.
Foto: PR / SVMDanmark
Foto: PR / SVMDanmark

Mandag gik den ikke længere. Med over 2000 registrerede coronasmittede tog statsminister Mette Frederiksen (S) det tunge skyts i brug med blandt andet lunkning af barer, restauratanter og teatre og samtidigt en kraftig opfordring til, at private og offentlige ledere sender deres medarbejdere hjem.

”Offentlige arbejdsgivere opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, og private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk arbejde på arbejdspladsen, gør det i den kommende tid,” lød det fra Mette Frederiksen. 

Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark, forventer, at opfordringen til hjemmearbejde vil gøre indtryk i dansk erhvervsliv.

”Vi kan jo ikke sige andet end det, som regeringen og sundhedsmyndighederne kommer med og opfordre alle vores medlemmer til i videst muligt omfang at sende folk hjem, hvis de kan, så at vi kan nedbringe mængden af folk, der kører i tog og på anden måde mødes med flere folk, end dem de plejer. Så det gør vi selvfølgelig,” siger Jakob Brandt.  

”Der var jo mange, der havde sendt folk hjem i forvejen - nu tror jeg, at de fleste så tager skridtet og går ”all in” og får lukket ned. Det vil være min forventning, at langt flere medarbejdere er på vej hjem til hjemmearbejde,” lyder vurderingen.  

Allerede d. 1. december opfordrede regeringen arbejdsgivere til "øget brug" af hjemmearbejde i 17 kommuner i Hovedstadsområdet for at mindske smittespredning, men denne gang rammer opfordringen kommuner i hele landet.

Tror du også, at det gælder i Hovedstaden, hvor man jo har haft de her anbefalinger i en uges tid allerede?

”Ja, jeg tror, at mange virksomheder efter pressemødet i tirsdags, hvor der kom en kraftig opfordring, tog skridtet og begyndte at planlægge det, og nu tror jeg, at de sidste tager konsekvensen og siger, godt; vi kan vist ikke rigtigt forsvare at have medarbejdere på arbejde,” siger Jakob Brandt og tilføjer:  

”Jeg tror også, at man over for sine medarbejdere har et ansvar i forhold til, at alle gerne vil kunne holde jul med familien, uden at det bliver ramt af yderligere restriktioner end det, der er nu - så det er svært at argumentere for, at medarbejderne skal møde op på deres arbejde fysisk, hvis de kan udføre jobbet hjemmefra.”

Han understreger, at danske virksomheder – i modsætning til i marts, da den første nedlukning ramte landet – nu har stor erfaring med hjemmearbejde. Alligevel vil mange virksomheder blive ramt hårdt af de nye opfordringer, vurderer han:

”Vi er jo trænet i det. Vi kan jo flytte langt de fleste aktiviteter til Facetime, men selvfølgelig kommer det til igen at have en masse konsekvenser for nogle af vores andre medlemmer, som lever af møder, mødeforplejninger og den slags ting. Så seminarer, kurser med videre bliver nu igen skrinlagt, og de hårdt ramte oplevelsesvirksomheder og konsulenter inden for ledelses- og virksomhedsudvikling bliver ramt igen,” siger Jakob Brandt.  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også