EU-politiker knytter spinkelt håb til uberegnelig Johnson

Dansk erhvervsliv holder vejret i slutspillet om briternes EU-exit, da et marked reelt kan uddø de næste uger.
Foto: JOHN THYS/AFP / POOL
Foto: JOHN THYS/AFP / POOL
AF RITZAU

EU's chefforhandler melder om små skridt frem efter intense forhandlinger weekenden over om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien, der har store konsekvenser for virksomheder over hele Europa.

Med lidt over tre uger til den definitive frist, 31. december, kan de stadig ikke enes om de mest vanskelige emner, bekræfter diplomater og brexitudvalget i EU-Parlamentet.

- De store kvantespring mangler stadig, og jeg kan være dybt bekymret for den indenrigspolitiske situation i Storbritannien, om Boris Johnson overhovedet har modet til at flytte på sig, så kaotisk som det fremstår, siger europaparlamentariker Morten Helveg Petersen (R).

Mandag forhandler parterne videre. Der er planlagt en samtale mellem den britiske premierminister, Boris Johnson, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mandag klokken 17.

Den samtale kan måske flytte noget, vurderer Morten Helveg:

- Johnson er helt uberegnelig. Han kan finde på at sige hvad som helst og gøre hvad som helst. Det er sådan noget, der skal til, hvis det skal lykkes.

Hos Dansk Erhverv anbefaler man sine medlemmer at forberede sig på, at der ikke kommer en aftale, da man så er dækket ind.

- Spørgsmålet er, om det er meningsfuldt at blive ved at forhandle, for det er de samme ting, man har diskuteret, siden briterne trådte ud. Men vi håber, at man kan blive enige, for det er tungt for erhvervslivet, og det bliver tungere og tungere, siger EU-chef Lasse Hamilton Heidemann i Dansk Erhverv.

Usikkerheden så tæt på deadline skaber problemer. Omkring 70.000 arbejdspladser er knyttet til dansk eksport til Storbritannien. Danske virksomheder eksporterer for omkring 100 milliarder kroner årligt.

Ifølge EU-chefen vil et brexit uden aftale medføre, at nogle virksomheder formentlig må opgive det britiske marked.

- Nogle tariffer er så høje, så man må overveje, om der overhovedet er et marked i Storbritannien, siger Lasse Heidemann.

En stor virksomhed som Arla vil kunne blive ramt af meget høje tariffer.

Søndag var der medierapporter om, at der var et gennembrud i striden om fisk. Men det skulle ikke være tilfældet, bekræfter både diplomater og EU-parlamentarikere.

Et af problemerne er fortsat, at Storbritannien vil tilbyde EU-landene at forhandle retten til fisk hvert år.

Det er slet ikke godt nok, mener fiskerne i EU, som siger, at de har brug for at kende deres fiskemuligheder over en længere tidshorisont.

Desuden kan parterne ikke blive enige om statsstøtte og kontrollen med den aftale, der indgås.

De seneste dage har der været rygter om, at forhandlingernes deadline var onsdag 9. december, da EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag og fredag i Bruxelles.

Det vil EU-Kommissionens talsmand dog ikke bekræfte mandag.

Som det står nu, skal EU-Parlamentet stemme om handelsaftalen 28. december - hvis altså parterne når til enighed inden.

Storbritannien forlod EU 31. januar. Landet er dog knyttet til EU's indre marked og regler indtil 31. december. Perioden på 11 måneder er aftalt, for at de har tid til at indgå en handelsaftale.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også