PolicyWatch

Macron vil indskrive klimaforpligtelser i forfatningen

Allerede i første artikel i Frankrigs forfatning bør klimaforpligtelser indgå, mener den franske præsident.

Foto: Thibault Camus/AFP / POOL

Frankrig skal i højere grad forpligte sig til at bekæmpe klimaforandringer og beskytte klimaet.

Det mener den franske præsident, Emmanuel Macron, der i en tale mandag til et borgerråd om klima har sagt, at han vil indkalde til en folkeafstemning med henblik på at ændre forfatningen.

Ifølge Macron bør der tilføjes en paragraf om klimaforpligtelser i forfatningens første artikel, der indeholder landets grundlæggende principper.

Ændringen skal først godkendes af Frankrigs øvre og nedre parlament, melder Macron. Derefter kan en folkeafstemning følge.

Borgerrådet er en forsamling af 150 tilfældigt udvalgte borgere, der af Macron har fået til opgave at fremsætte forslag til måder, hvorpå CO2-udledningen kan blive reduceret.

Rådet har fremsat en række praktiske forslag såsom hastighedsbegrænsninger og generel forbedring af husisolation i Frankrig.

Borgerrådets topprioritet har siden juni været forslaget om en ændring af forfatningen til at omfatte klimaforpligtelser og at gøre ødelæggelse af naturen kriminelt.

Macron har været åben over for de fleste af gruppens forslag, men han har også nedlagt veto mod nogle af dem. Det gælder blandt andet forslaget om hastighedsbegrænsning på de franske motorveje til 110 i stedet for 130 kilometer i timen.

Rådet har også foreslået en omskrivning af forfatningens indledning, men dette har Macron også afvist.

Macron oprettede borgerrådet som en reaktion på kravet om mere "direkte demokrati" i kølvandet på protestbevægelsen "De Gule Veste", der rystede Frankrig i 2018 og 2019.

De Gule Veste opstod som en reaktion på den franske regerings planer om at skrue op for beskatningen af brændstof.

Kritikken gik på, at de øgede skatter ville ramme de økonomisk og socialt dårligst stillede franskmænd hårdt.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier