Dansk Erhverv: Regeringens vækstudsigter er alt for positive

Regeringen fremlægger i dag sit bud på, hvordan dansk økonomi vil klare sig i år og de kommende år.
Foto: PR/Dansk Erhverv
Foto: PR/Dansk Erhverv
AF RITZAU FINANS

Ifølge Bloomberg ventes en nedgang i væksten på 3,8 i pct. i år mod en forventning på 4,5 pct. i august.

For 2021 venter regeringen en vækst på 2,8 pct. Tidligere lød det estimat på 4,2 pct.

Men vækstudsigterne er alt for positive.

Det vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

- Selv om regeringen har skåret en stor luns af deres vækstskøn for næste år, så fremstår prognosen alligevel al for positiv.

- Det skyldes primært, at regeringens økonomer ikke har indregnet konsekvenserne af de seneste omfattende restriktioner. Dermed er regeringens ellers dugfriske prognose reelt allerede forældet, før den ramte trykken, skriver han i en kommentar.

Der er dog også positive elementer i redegørelsen, mener Tore Stramer, der blandt andet fremhæver, at regeringen har opjusteret sit vækstskøn for i år.

Det er den tredje opjustering, siden den redegørelse der kom tilbage i maj. I maj ventede regeringen en negativ vækst på 5,3 pct.

- Rækken af opjusteringer vidner om, at dansk økonomi generelt har overrasket positivt siden genåbningen i det sene forår.

- Særligt danskernes forbrug har overrasket positivt, mens eksporten samtidig har genvundet noget af det tabte. Det skal vi naturligvis glæde os over, da det betyder at dansk økonomi generelt er bedre rustet til at imødegå den seneste kraftige eskalering i smittetallene, skriver Tore Stramer.

Ifølge Dansk Erhverv bliver det afgørende, hvor længe de nuværende restriktioner vil fortsætte, herunder nedlukningen af alt fra restauranter, forlystelsesparker, indkøbscentre til liberale erhverv og fysiske butikker, der ikke handler med fødevarer.

Ifølge Dansk Erhverv berører restriktionerne omtrent 235.000 jobs og kan give anledning til et månedligt produktionstab på ca. 8 pct af BNP.

- Restriktionerne skal foreløbigt gælde frem til den 3. januar. Ophæves restriktioner igen i starten af januar, så vil de økonomiske konsekvenser af nedlukningen blive i den milde ende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også