Dansk Metal frygter, at andre lande sætter dagsordenen i verdenshandlen mens EU drøfter "nogle hensyn til bjergbønder"

Med Trumps afgang har den mest protektionistiske præsident i nyere tid forladt Det Hvide Hus, siger Dansk Metals EU-chef Johan Moesgaard Andersen. Han opfordrer EU til at gribe øjeblikket og arbejde for igen at styrke verdenshandlen. Ellers vil andre interesser stjæle dagsordenen, frygter han.
Foto: John Thys/AP/Ritzau Scanpix
Foto: John Thys/AP/Ritzau Scanpix

Meget har ændret sig i de fire år Donald Trump nåede at være præsident i USA.

Ikke mindst når det kommer til handel. En potentiel stor handelsaftale med Europa er blandt andet blevet fejet af bordet, ligesom Trump indførte en markant hårdere protektionistisk handelslinje over for blandt andet Kina og EU, end hans forgængere havde stået for.

Ifølge Johan Moesgaard Andersen, der er EU-chef i Dansk Metal, har den seneste tid vist, at Trump ikke bare har gjort skade på forholdet mellem amerikanerne internt, men også forholdet mellem EU og USA. EU-chefen er positivt stemt over for Joe Biden som ny præsident, men han understreger også, at det ville være naivt  at tro, at Biden vil være Trumps modsætning.

”Som vi ser det, er der et momentum globalt lige nu. Præsidentskiftet i USA er et godt tidspunkt til, at vi også fra Europas side begynder at overveje, hvad vores stilling er i verden,” siger Johan Moesgaard Andersen og fortsætter:  

”Den mest protektionistiske præsident i nyere amerikansk historie er fortid, men vi er jo ikke politisk tonedøve. Vi ved godt, at man ikke bare lige kan genoplive den handelsaftale, som var på tegnebrættet under Obama, men hvis ikke vi fra Europas side stikker en meget varm hånd frem, så er der i hvert fald andre, der gerne vil svinge taktstokken, når det gælder den globale handel,” siger Johan Moesgaard Andersen.

Europæisk sammenhold

Ifølge Johan Moesgaard Andersen kalder tiden på, at Danmark og Europa står side om side om de store vigtige dagsordener de næste par år. Det gælder både i forhold til at finde fælles løsninger på corona-krisen, men også i forhold til handel.

Her bør Europa bruge den nye situation med Biden som præsident til at genoplive en handelsaftale mellem EU og USA, lyder det fra EU-chefen.

”Med de protektionistiske vinde, vi desværre ser i Europa, synes vi, at det er på tide, at Europa tager bladet fra munden, og at vi bliver fyrtårnet for international handel igen. Den position er ved at glide os af hænde, og det kan godt bekymre os, som repræsentanter for industriens ansatte på alle eksportvirksomhederne,” siger Johan Moesgaard.  

Hvad er det for bekymrende tendenser, du ser i Europa?

”Man kan sige, at vi i hvert faldt fra europæisk side har stillet os tilfredse med, at vi nok ikke får genoplivet handelsaftalen med USA. Derudover har vi store problemer med bare at få en handelsaftale igennem med Sydamerika. Det er jo, havde jeg nær sagt, østrigske og vallonske bjergbønder, der blokerer for det, fordi man er bange for international konkurrence.”

”Hvis vi ikke på en eller anden måde selv stikker armen frem og hverken har lyst til at handle med hverken sydamerikanere eller amerikanere, så er det altså andre, der svinger taktstokken globalt,” siger Johan Moesgaard.

Kina går forrest 

Han fremhæver den handelsaftale, som er verdens største frihandelsaftale målt på bnp, som Kina og 14 andre nationer sidste år underskrev som eksempel. Aftalen er foruden Kina indgået med lande i Stillehavsregionen som Australien, Japan og Sydkorea.  

”Det er en handelsaftale, der omfatter mere end to mia. mennesker. Det er dem, der er begyndt at være offensive på den her dagsorden nu. Imens sidder vi og diskuterer om hensynet til nogle bjergbønder skal veje tungere end Europas samlede industri, som jo i den grad i den her coronasituation ville have gavn af en mere åben verden og mere internationalt samarbejde,” siger Johan Moesgaard Andersen og fortsætter:   

”Der synes vi simpelthen, at Europa er for defensive. Vi tør godt stille os frem og sige, at der brug for mere internationalt samarbejde og mere international handel. Ellers er det i hvert fald ikke i Europa, at vi skal forvente, at fremtidens arbejdspladser kommer til at ligge. Det er vi bekymret for.”

Nogle af de protektionistiske tendenser, du taler om, er vel også opstået som reaktion på, at eksempelvis Kina har ageret problematisk handelsmæssigt. Har der ikke også være noget fornuft i de strammere budskaber fra USA’s side i handelsdebatten, som EU måske også bør lære af?

”Jo, det er der sådan set. Der er to ting at sige til det: For det første har vi lavet skarpere investeringsscreening på blandt andet kinesiske investeringer. Det bakker vi fuldt op om. Det er klart, at vi ser på nogle af de kinesiske overtagelser af europæisk infrastruktur med stor bekymring.”

”Men man kan jo godt på den ene side screene investeringer og samtidig have en offensiv handelspolitik med resten af verden. For virkeligheden er, at hvis vi skal udbrede de europæiske-amerikanske værdier; respekt for menneskerettigheder, klima og så videre – så er det jo igennem handelsaftaler, at vi gør det. Det sker ikke af sig selv, og det sker slet ikke, hvis det er kineserne, der går offensivt til værks og svinger taktstokken i verdenshandlen,” siger Johan Moesgaard.  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også