DEBAT: Kære regering: Lad ikke en forlænget nedlukning ødelægge ambitionerne for et bedre offentlig-privat samarbejde

En enhed for offentlig-privat samarbejde vil give mulighed for at omsætte positive erfaringer til konkrete resultater, som sikrer en økonomi i bedring, et styrket velfærdssamfund og ikke mindst et grønnere Danmark, skriver Morten Jung, Markedschef i Dansk Erhverv, i dette debatindlæg.
Foto: Dansk Erhverv/PR
Foto: Dansk Erhverv/PR
Af Morten Jung, Markedschef, Dansk Erhverv

Det var ikke uden glæde, at Dansk Erhverv i efteråret modtog nyheden om, at regeringen i sit Finanslovsudspil for 2021 havde afsat 9 mio. kr. til realiseringen af en enhed for offentlig-privat samarbejde. I Dansk Erhverv har vi længe kæmpet hårdt for at få etableret en OPS-enhed, der kan styrke samarbejdet og koordinationen mellem offentlige aktører og private virksomheder. Samtidig skal enheden også fremme innovative eksempler på offentlig-privat samarbejde, som både kan styrke velfærdssamfundet og blive kommende eksportvarer.

Siden vedtagelsen af FL 2021, har der været forhandlinger om udmøntning af enheden, og disse forhandlinger ser så småt ud til at være faldet på plads. I Dansk Erhverv håber vi derfor, at regeringen vil tage initiativ til, at enheden hurtigst muligt kommer i gang med arbejdet, da der en række vitale opgaver forude, som enheden netop har potentialet til at løse.

Covid-19 understreger potentialerne

Hvor Covid-19 har trukket store veksler på både den offentlige sektor og det private erhvervsliv, har epidemien dog også vist, at begge parter formår at arbejde fortrinligt sammen på en række områder. På trods af en usædvanlig hektisk start på Covid-19 og nedlukningen i Danmark, kom der hurtigt styr på fordelingen af de livsvigtige værnemidler efter godt samarbejde mellem de offentlige myndigheder og private aktører. Senere så vi også, hvordan godt samarbejde mellem de offentlige myndigheder og udbyderne af lyntest var med til at sikre, at Danmark hurtigt kunne øge testkapaciteten op til jul og nytår.

Covid-19 understregede dermed, hvordan offentlig-privat samarbejde kan løfte serviceniveauet hurtigt og markant. Selvom situationen er ekstraordinær, bør de positive erfaringer på ingen måde gå tabt. Her vil en OPS-enhed netop komme til sin ret ved at opsamle de gode erfaringer og belyse, hvordan de kan indgå i arbejdet for at forbedre serviceniveauet på andre tunge velfærdsområder som ældre, dagtilbud og socialområdet.

Genoprettelse kræver fælles indsats

Statsministeren har fastslået, at hun regner med, at de nuværende restriktioner også forlænges efter den 17. januar, og at der venter en hård vinter forude. Såfremt store dele af erhvervslivet tvinges til lukning hele vinteren, vil der være behov for en massiv kickstart af dansk økonomi i takt med at vaccinerne udrulles.

Også på dette område vil en OPS-enhed kunne bidrage med at levere indspark til konkrete offentlig-private samarbejdsprojekter, som med fordel vil kunne udrulles som et led i genstarten af dansk økonomi. Danske virksomheder er i forvejen storleverandører af innovative produkter og løsninger til velfærdssamfundet, og det vil derfor være oplagt at anvende OPS-enheden til at kigge i denne retning, når dansk eksport skal løftes på ny.

Den grønne omstilling kommer ikke af sig selv

Endeligt har vi en række bundne opgaver, som ikke forsvinder på trods af Covid-19. Det gælder i særdeleshed den grønne omstilling, som vi i Dansk Erhverv har bevaret fuldt fokus på i det seneste år. I efteråret meldte et stort flertal af vores medlemsvirksomheder sig klar til flere grønne krav i forbindelse med udbud, og derfor lagde vi et hårdt pres på regeringen, for at sikre en ambitiøs grøn indkøbsstrategi.

Ambitiøse og bindende mål på bl.a. klimaområdet kræver samarbejde mellem det offentlige og private. Det skyldes ikke mindst, at 2/3 af udgifter til forskning og udvikling bruges i den private sektor, som derfor vil kunne byde ind med en stor innovationsmuskel i udviklingen af netop grønne løsninger til den offentlige sektor.

Her vil OPS-enheden også kunne spille en nøglerolle med at fremme grønne samarbejder mellem offentlige aktører og private virksomheder, bl.a. ved at udnytte best practice-eksempler på tværs af kommuner og sektorer, så vi hurtigt får skabt resultater, der lever op til de bundne målsætninger.

I stedet for at lade nedlukningen føre til stilstand i erhvervspolitikken, bør regeringen lancere en mere offensiv strategi for offentlig-privat samarbejde, hvor de passende kan starte med at sætte OPS-enheden i gang med arbejdet. Det vil give mulighed for at omsætte de positive erfaringer med offentlig-privat samarbejde til konkrete resultater, som sikrer en økonomi i bedring, et styrket velfærdssamfund og ikke mindst et grønnere Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også