EU-ombudsmand vil undersøge offentlig adgang til vaccinekontrakter

Efter klager fra NGO, går EU's ombudsmand ind i sagen om offentlig adgang til de vaccinekontrakter, som EU har underskrevet med flere medicinalvirksomheder.
EU's ombudsmand, Emily O’Reilly, trækkes nu ind i sagen om, hvorvidt EU-Kommissionen bør offentliggøre sine kontrakter med medicinalselskaber om vacciner mod Covid-19. | Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
EU's ombudsmand, Emily O’Reilly, trækkes nu ind i sagen om, hvorvidt EU-Kommissionen bør offentliggøre sine kontrakter med medicinalselskaber om vacciner mod Covid-19. | Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES
Den europæiske ombudsmand, Emily O’Reilly, vil undersøge EU-Kommissionens afslag på at give offentligheden adgang til dokumenter, der vedrører EU’s køb af vacciner mod Covid-19.

Det fremgår af et brev, som Rosita Hickey, direktøren for undersøgelser i ombudsmandens kontor, har sendt til Kommissionen fredag.

Undersøgelsen kommer på baggrund af to klager, som ombudsmanden har fået fra den NGO, der hedder Corporate Europe Observatory (CEO), der arbejder for at afsløre virksomheders lobbyaktivitet i EU.

CEO har for det første klaget over, at EU-Kommissionen har nægtet organisationen adgang til at se den vaccineaftale, som EU-Kommissionen har indgået med medicinalvirksomheden AstraZeneca om forhåndskøb af vaccinedoser. Det har Kommissionen gjort med henvisning til beskyttelse af medicinalvirksomhedens kommercielle interesser.

CEO har derefter bedt Kommissionen offentliggøre i hvert noget af kontrakten med henvisning til den overordnede offentlige interesse, der er i at se den. Det har EU-Kommissionen imidlertid aldrig svaret på.

CEO har desuden klaget over, at Kommissionen heller ikke har svaret på organisationens forespørgsler på de papirer, der vedrører forhandlingerne med medicinalvirksomhederne, som Kommissionen har indgået kontrakter med. Herunder mødenotater og navnene på EU’s forhandlerhold.

Ombudsmanden vurderer klagerne som relevante, og har derfor nu bedt Kommissionen om at træffe en afgørelse i forhold til de to anmodninger senest 11. februar.

I brevet henviser Rosita Hickey til, at det sker ”i betragtning af den betydelige offentlige interesse i denne sag”.

Bagefter vil ombudsmanden så vurdere om det er nødvendigt for hende, at inspicere de dokumenter, som CEO har bedt om at få at se.

Rosita Hickey henviser til slut i sit brev til, at EU-Kommissionen siden CEO’s klager har offentliggjort det meste af sin af sin vaccinekontrakt med medicinalvirksomheden Curevac. Derfor vil hun gerne vide, om Kommissionen er på vej til at gøre det samme, når det gælder kontrakten med AstraZeneca.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også