Turismeerhvervet har tabt 31 mia. kr. under coronakrisen: Tusindvis af job er blevet ramt

2020 var et "stort sort hul" for turisterhvervet, som har tabt 31 mia. kr. i omsætning, lyder det fra Horesta. Mellem 40.000 og 44.000 fuldtidsbeskæftigede har mistet jobbet på årsbasis.
Dansk turisme forventes ifølge en analyse at komme ud af 2020 med 31 milliarder kroner i tabt omsætning i forhold til 2019. | Foto: Thomas Borberg
Dansk turisme forventes ifølge en analyse at komme ud af 2020 med 31 milliarder kroner i tabt omsætning i forhold til 2019. | Foto: Thomas Borberg

Efter flere år med fremgang har coronakrisen sat spor i det danske turisterhverv, som sidste år tabte 31 mia. kr. i omsætning.

Det viser en årlig statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne, Erhvervsministeriet har offentliggjort. Den vurderer, at tabet har ramt mellem 40.000 og 44.000 fuldtidsbeskæftigede på årsbasis.

2020 var et "stort sort hul" for erhvervet, lyder det fra chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta, Annette Hyldebrandt.

"Analysen er et billede på, hvilken voldsomt presset situation, vi står i som erhverv. En meget stor andel af virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet er ramt i ekstrem grad, og kompensationen dækker på ingen måde det tabte," udtaler hun i en meddelelse.

2020 er endt med 44 pct. færre udenlandske overnatninger i Danmark end i 2019.

"Det er ekstremt"

Selvom hele erhvervet er ramt, er der nogle sektorer og regioner, der er ramt i særlig grad, lyder det fra Horesta.

Annette Hyldebrandt peger på, at regeringens sommerpakke og danskernes beslutning om at holde ferie i hjemlandet gjorde, at kyst- og naturturismen kun mistede 6 pct. af omsætningen. Storby- og erhvervsturismen har dog lidt et tab på 55 pct. i 2020.

"De københavnske hoteller har siden i sommer ligget med et omsætningstab på 80-90 procent. Det er ekstremt. Andre dele af erhvervet har været tvangslukket eller været underlagt restriktioner, som har gjort det umuligt at drive forretning," peger Annette Hyldebrandt på.

Ifølge Annette Hyldebrandt kan det tage år før, at store dele af turisme- og oplevelsesøkonomien er tilbage på normalen.

Horesta opfordrer nu regeringen til, at de eksisterende hjælpepakker bliver trukket ud til efter en ophævelse af de nuværende restriktioner.

Samtidigt foreslår brancheorganisationen, at man opretter en såkaldt genstartspakke, som med en momsnedsættelse svarende til den, der er gennemført i mange nabolande, kan styrke konkurrenceevnen i erhvervet.

Erhvervslivet efter udsigt til forlængede restriktioner: "Vi er helt ærligt skuffede"

EU-lande afviser vaccinepas: Tiden er ikke moden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også