DI: Sådan kan vi genåbne dele af erhvervslivet her og nu

Hvorfor vente? Dele af det nødlidende erhvervsdrivende kan her og nu få gavn af fem lempelser, der ikke går på kompromis med sundheden, påpeger DI.
Bilforhandlere burde kunne holde åbent mod at begrænse antallet af kunder på en gang, lyder et af forslagene fra DI. | Foto: Peter Hove Olesen
Bilforhandlere burde kunne holde åbent mod at begrænse antallet af kunder på en gang, lyder et af forslagene fra DI. | Foto: Peter Hove Olesen
Af Susanne Horsdal

Hvis det stod til DI, kunne man genåbne samfundet på flere forskellige områder allerede nu. Det skriver organisationen på sin hjemmeside, hvor man blandt andet kommer med fem konkrete forslag til, hvor der kan åbnes.

"Det behøver ikke være alt eller intet, når det kommer til restriktioner. Når de ikke virker eller bare ikke giver mening, må regeringen, Folketinget og erhvervslivet i fællesskab finde konkrete løsninger. Det er sådan, vi kommer videre nu, siger DI's politiske direktør, der ikke ser nogen grund til at vente til 1. marts eller senere.

De fem områder, der nævnes, er:

1: Lad flere gå på arbejde
I kommuner og på øer, hvor der er færre end 20 smittede per 100.000 indbyggere, og som derfor ligger under myndighedernes såkaldte bekymringsgrænse, bør det være muligt at gå på arbejde. Det kan suppleres med anbefalinger om forskudte arbejdsdage af pladshensyn.

2: Udendørs aktiviteter
Mange udendørs kulturoplevelser, attraktioner og idrætsaktiviteter kan indrette sig, så smitterisiko er lille. Det bør derfor være muligt at genåbne de steder og aktiviteter, hvor kravet til areal per person og afstand mellem gæsterne allerede nu kan overholdes.

3: Kundemøder i butikker
Butikker som f.eks. bilforhandlere og byggemarkeder med store arealer, hvor kunderne typisk har brug for at se, mærke eller prøve varen, bør have mulighed for at åbne for kunder, der på forhånd har booket tid til et møde eller besøg i butikken/showroom.

4: Deltag i kurser og workshops
I en lang række tilfælde er det muligt at afholde kurser, workshops mv. med flere end fem kursister sundhedsmæssigt forsvarligt. Blandt andet bør kursusarrangører og andre kunne forhøje antallet af kursister, når kurset holdes på virksomheder, hvor medarbejderne i forvejen møder ind på arbejde og er sammen. Det samme gælder på hoteller og hos andre professionelle arrangører.

5: Mulighed for at bytte varer
Kunder i detailhandelen bør have mulighed for at reklamere over og bytte deres varer på en sundhedsmæssig forsvarlig måde i butikken, f.eks. efter samme model som ”click & collect”.

Som eksempel på et område, der kunne åbne, nævner DI bilforhandlere.

"Jeg har en biludstilling på 2000 kvadratmeter, hvor jeg i dag ikke må lukke bare én kunde ind. Vi har naturligvis forståelse for, at vi ikke blot kan slå dørene op så alle frit kan komme ind, men vi vil fint kunne håndtere at genåbne på en sundhedsforsvarlig måde," siger Peter Kjærsgaard fra Kjærsgaard Auto Aalborg A/S og henviser til, at man f.eks. kunne lade kunder bestille tid på forhånd, så besøgene kunne spredes ud.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også