PolicyWatch

SF vil genåbne delvist fra marts og der tegner sig et flertal

Alle børn skal tilbage i skole og mindre butikker skal genåbne, mener SF og de borgerlige. Magnus Heunicke håber på yderligere genåbning 1. marts.

Pia Olsen Dyhr presser på for blandt andet at åbne de mindre butikker. | Foto: Jens Dresling

Der tegner sig et flertal for at genåbne en større del af landet end hidtil.

Formand Pia Olsen Dyhr (SF) gør nu op med enigheden i rød blok, når det handler om genåbningen af Danmark.

SF vil fra 1. marts have alle folkeskoleelever tilbage i skolen og give mindre butikker lov til at åbne igen. Det er om halvanden uge.

"Vi vil gerne åbne Danmark en lille smule mere op, som foråret kommer tilbage," siger Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

Dermed tegner der sig et politisk flertal uden om regeringen, hvor SF sammen med de borgerlige partier lægger pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at åbne samfundet mere op om halvanden uge.

SF vil lade de ældste elever komme tilbage i skole og lade efterskoler og højskoler slå dørene op. Forældre bør lade deres børn teste en gang om ugen, og der bør være en delvis genåbning for mindre butikker og liberale erhverv, som den lokale VVS'er, maler og frisør.

Endelig er SF-formanden klar til at give de kommuner, der har de laveste smittetal, mulighed for at åbne endnu mere.

Heunicke håber på yderligere genåbning

Det er en kurs, Venstre har talt for i nogen tid. Hvis det står til formand Jakob Ellemann-Jensen (V) skal regeringen komme i gang med en genåbning af landet.

Han foreslår, at skoler og små erhvervsdrivende, herunder butikker og frisører, genåbner med krav om for eksempel test, værnemidler og afstand.

Det fremgår af et opslag på Facebook onsdag morgen.

"Vi bliver nødt til at handle på den alvorlige situation og komme i gang med en fleksibel og forsvarlig genåbning. Det kan ikke være et spørgsmål mellem fuld genåbning og total nedlukning. Det må være muligt at finde en vej mellem de to yderpunkter," skriver han.

Han mener, at det er svært at forstå, hvorfor der ikke er lavet beregninger på en fleksibel genåbning. Den nuværende nedlukning har ifølge Ellemann-Jensen massive omkostninger for Danmark.

Forslaget kommer få dage efter, at Ellemann-Jensen skrev en kronik i Berlingske, hvor han fremsatte lignende tanker om en genåbning af landet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger til DR, at han håber, at "der bliver plads til en yderligere genåbning 1. marts". Han afventer beregninger.

Han siger yderligere, at regeringens eksperter regner på mulige konsekvenser:

"De sidder og regner på det, for de er nødt til at afvente effekten af genåbningen for 0. til 4. klasserne, før de kan sige, hvad der er plads til i næste etape."

Regeringen og myndighederne har stor fokus på nye, mere smitsomme varianter og mutationer af covid-19, der kan få smittetallet til at stige, selv om landet er underlagt restriktioner for at begrænse smitten.

Flere partier, herunder De Konservative og Dansk Folkeparti, oplyste tirsdag, at de er enige i, at tiden er inde til at se på en genåbning. Dog understregede flere, blandt andet De Radikale, at det skal foregå uden "forårets fnidder".

Hos Dansk Erhverv er fokus på en mulig genåbning mindre på de ældre skoleklasser end hos SF.

"Det er vigtigt, at der bliver åbnet så meget op, som det er muligt. I Dansk Erhverv er det øverst på ønskesedlen, at vi får åbnet op for detail og de liberale erhverv," skriver administrerende direktør Brian Mikkelsen i en kommentar.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier