Lang tids mistillid udløser grønlandsk valg

Om bare 49 dage skal grønlænderne stemme i et ekstraordinært valg til landets parlament, Inatsisartut.
Valget i Grønland 6. april bliver formentlig afslutningen på Kim Kielsens tid som landsstyreformand. | Foto: Louise Herrche Serup
Valget i Grønland 6. april bliver formentlig afslutningen på Kim Kielsens tid som landsstyreformand. | Foto: Louise Herrche Serup

En turbulent og dramatisk indenrigspolitisk periode i Grønland kulminerede tirsdag aften med beslutningen om, at der 6. april skal være nyvalg til det grønlandske parlament, Inatsisartut.

Det vedtog et stort set enigt landsting, som ellers er uenigt om mange andre ting. 27 af Inatsisartuts 31 medlemmer stemte for lovforslaget om at udskrive valg.

"For enden af denne her lange vej er vi blevet enige om, hvad vi skal gøre," siger Mute Bourup Egede, formand for Inuit Ataqatigiit, et af partierne bag initiativet.

Dermed skal Grønland nu på samme dag til hele tre valg. Flere partier har ellers været bekymrede for, at landstingsvalget skulle overskygge de allerede planlagte kommunal- og menighedsrådsvalg, hvis det hele lægges på samme dato. Derfor blev sagen også drøftet meget længe gennem hele tirsdagen, før et massivt flertal til sidst bakkede op om 6. april.

Valget til Inatsisartut vil formentlig være afslutningen på Kim Kielsens tid som landsstyreformand. Han blev i november vippet af pinden som formand for regeringspartiet, Siumut, men blev siddende som regeringsleder. Han vil dog stille op igen til valget.

I øjeblikket er det Erik Jensen, der er formand for Siumut.

Partiet står ifølge målinger til at gå tilbage og miste posten som regeringschef. Det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) bliver til gengæld spået stor fremgang og kan blive det største parti ved valget, viser en meningsmåling fra januar.

Målingen er lavet, før Demokraterne 8. februar forlod Naalakkersuisut og smækkede med døren. Det skete efter længere tids voldsom rumlen om ikke mindst mineprojektet ved Kuannersuit (Kvanefjeld) i Sydgrønland nær Narsaq.

Dermed var Siumut og Nunatta Qitornai i mindretalsregering med blot 11 mandater ud af de 31 pladser i Inatsisartut.

Siumuts nye formand, Erik Jensen, har siden forgæves forsøgt med de andre partier at forhandle sig frem til en ny koalition samt at overtage posten som formand for Naalakkersuisut.

Og da landstinget tirsdag mødtes til vintersamlingen, stod det klart, at et stort flertal stod fast på nyvalg.

Det venstreorienterede IA's leder, Mute Egede, sagde:

"Grønland har brug for at bygge broer. Situationen lige nu er uholdbar."

Siumuts formand, Erik Jensen, strakte også våben og gik med flertallet.

"Vi kan ikke være stolte lige nu over vores politiske situation, og vi er selv hovedansvarlige. Befolkningen ønsker samarbejde, og vi ønsker i Siumut ikke at flygte fra ansvaret," sagde han.

Mineprojekt splitter samfund

Ifølge planerne om det omstridte mineprojekt i Kvanefjeldet skal der de næste 37 år udvindes sjældne jordarter og uran i Kvanefjeldet. Minen har været på tegnebrættet i nu 14 år, men splitter stadig det grønlandske samfund i tilhængere og indædte modstandere.

Siumut har især af hensyn til arbejdspladser hidtil støttet planen fra det kinesisk-australske selskab Greenland Minerals and Energy (GME) om at åbne en mine i Kvanefjeldet. Men på det seneste har Siumut tøvet og aflyste sin deltagelse i en række borgermøder i Sydgrønland om projektet.

Lokalt er der voldsom modstand mod minedriften, som befolkningen frygter vil forurene miljø og drikkevand. Ikke mindst fordi der skal oplagres store mængder af stoffet thorium i en sø over byen Narsaq.

Også den investeringstunge udvidelse af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat er et hedt emne. Mange frygter, at udgifterne løber løbsk og bliver for stor en udgift for Grønlands sårbare økonomi.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også