PolicyWatch

DI: Væsentlig flere test kan rykke genåbningen nærmere

En ny national teststrategi kan rykke en genåbning af samfundet, herunder erhvervsliv og skoler betydeligt tættere på. Sådan lyder kommentaren fra Dansk Industri efter at regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i dag fremlagde sin plan for langt flere coronatest.

Lars Sandahl Sørensen. | Foto: Miriam Dalsgaard

"Store dele af dansk erhvervsliv har nu været lukket nede i en fryser i rigtig lang tid. Langt flere tests kan være med til tø dem og vores samfund op igen. Øget testkapacitet er en afgørende del af både en kortsigtet og langsigtet genåbning af det danske samfund, og det er første skridt mod et egentlig digitalt coronaspas, som vi har foreslået. Et coronapas med oplysninger om test, vaccine og immunitet er af de vigtigste nøgler til genåbningen af samfundet," siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI i en pressemeddelelse.

DI har selv for nylig fremlagt en plan for genåbning af det danske samfund, som bl.a. indeholder forslag til en ny, offensiv teststrategi.

"Der er ingen tid at spilde, hvis vi skal være klar til en ny strategi med brug af test i en helt anden målestok end hidtil. Derfor opfordrer vi regeringen til at fremskynde den kommende udbudsproces." 

DI roser også, at teststrategien omfatter en markant øget brug af kviktest og nye teknologiske løsninger.

"Kviktest er en vigtig del af testberedskabet, og det er naturligt, at den kommende teststrategi også kommer til at inkludere nye teknologiske løsninger.  Og testfaciliteterne skal være der, hvor der er brug for dem. Det er en opgave, som de private aktører står klar til allerede nu," siger Lars Sandahl Sørensen i meddelelsen.

To test om ugen

På et pressemøde onsdag formiddag fortalte regeringen, at den har indgået aftale med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner om, at flere borgere skal testes to gange om ugen.

"Det er en samfundskontrakt, hvor vi kræver af branchen og dele af samfundet, som kan genåbne, at der skal være test to gange om ugen. Enten en hurtigtest eller en pcr-test, så vi kan lægge det ind i de modeller, vi regner på," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke.

Samtidig fortalte han, at der er indkøbt ti millioner af en ny type lyntest, som kun skal to-tre centimeter op i næsen. De første 400.000 af de nye lyntest er kommet til landet, og de næste vil komme de kommende uger.

"Vi har færdiggjort en dansk vurdering af de test, som er lige så gode, som dem vi har været vant til," sagde han.

DI mener, at testkapaciteten skal bruges ikke blot i forhold til genåbning af skoler men hele samfundet. Det kræver en forøgelse til min. 500.000 test om dagen. I øjeblikket bliver der foretaget omkring 150.000 test om dagen. Derfor er inddragelse af de private aktører nødvendig til at løfte opgaven, mener DI.

"En væsentlig større testkapacitet med kviktest og nye teknologiske løsninger vil sammen med en fleksibel strategi kunne bane vejen for en hurtigere og mere sikker genåbning. Hvis store dele af befolkningen bliver testet hyppigt og sørger for at gå i selvisolation, hvis de er smittet, samtidig med at stadig flere bliver vaccineret, vil en hel eller delvis genåbning af blandt andet skoler, uddannelsesinstitutioner, detail- og specialforretninger, virksomheder, kultur- og fritidsaktiviteter efter alt at dømme være inden for rækkevidde," siger Lars Sandahl Sørensen.

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier