PolicyWatch

EU giver Orban to måneder til at omgøre omstridt ngo-lov

Ungarn skal ændre lov, der ifølge EU-Domstolen er diskriminerende. Overskrider Ungarn deadline, venter bøder.

Viktor Orbán | Foto: Bartosz Siedlik / AFP

EU-Kommissionen har torsdag givet Ungarn to måneder til at omgøre en omstridt lov, som påkræver, at ngo'er åbent fremlægger donationer fra udenlandske donorer. Hvis ikke loven er omgjort inden for denne tidsramme, vanker der bøder.

Det oplyser EU-Kommissionen torsdag.

Meldingen kommer, efter at EU-Domstolen sidste år afgjorde, at Ungarns lov fra 2017 er diskriminerende og går imod fundamentale rettigheder. Herunder beskyttelse af personlig data og foreningsfrihed.

"Civilsamfundsorganisationer er en uundværlig del af vores demokratier. Vi skal beskytte dem, ikke bekæmpe dem," siger EU-kommissær Vera Jourová.

EU-Kommissionen har torsdag sendt et brev til Ungarns premierminister, Viktor Orbán. I brevet giver kommissionen formelt Orban og hans regering to måneder til at rette ind efter EU-Domstolens afgørelse.

Det er en del af den procedure, som EU-Kommissionen følger, når medlemslande bryder unionens love. Hvis Ungarn ikke reagerer, vil EU-Kommissionen bede EU-Domstolen om at pålægge landet bøder.

Bødernes mulige størrelsesorden kendes umiddelbart ikke.

EU har længe beskyldt Orbán for at underminere den demokratiske frihed for domstole, medier og ngo'er i Ungarn.

Orbán har tidligere afvist kritikken. I et interview i september sagde han, at han ser sig selv som en "frihedskæmper".

Ngo-loven er en del af Orbáns fejde med den amerikanske milliardær George Soros, som er født i Budapest, Ungarns hovedstad. Soros promoverer liberale værdier og åbne samfund. Orbán har flere gange beskyldt ngo'er støttet af Soros for at blande sig i politiske anliggender ved at fremme migration og vestlige værdier.

En talskvinde for Ungarn i EU sagde tidligere i denne uge, at Ungarn har drøftelser med kommissionen om loven. Ungarn er ifølge talskvinden klar til at trække loven tilbage og erstatte den med en ny.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier