PolicyWatch

De kommende dage afgør Danmarks genåbning

Senest onsdag vil det stå klart, om de omfattende restriktioner kan lempes og i givet fald hvordan. Sandsynligvis vil der genåbnes med regionale forskelle.

Foto: Martin Lehmann/Politiken

De kommende dage bliver helt afgørende for en kommende genåbning af det danske samfund, der siden jul har været lukket stort set ned for at mindske smitten med coronavirus.

Om en uge udløber de nuværende omfattende restriktioner. Regeringen vil på onsdag melde ud, hvilke restriktioner der vil blive forlænget, og hvilke der eventuelt kan lempes.

Her er, hvad vi indtil videre ved:

* Både statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har varslet, at hele landet ikke nødvendigvis bliver genåbnet i samme tempo. Altså at restriktioner kan lempes hurtigere i områder, hvor smitten er lav.

"Vi skal forberede os på, at noget af genåbningen bliver landsdækkende, og andet bliver regionalt. Og så skal vi være klar til hurtige lokale nedlukninger, som vi netop nu gør i forbindelse med udbrud i Ishøj og Kolding. Her er jeg klar til at reagere over for andre udbrud, når de viser sig," skrev Magnus Heunicke på Facebook søndag.

* Allerede nu står det også klart, at hyppige lyntest er en del af regeringens strategi for en kommende genåbning Blandt andet har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tidligere sagt, at to ugentlige lyntest kan være vejen til at få de ældste elever tilbage i skole.

Der er indkøbt en ny type test, som kan tages i den yderste del af næseboret og dermed er mere skånsom end den, der bruges nu.

Den nye type lyntest vil blive taget i brug hos de private udbydere i slutningen af uge 9 i hele landet, oplyste Region Midtjylland søndag.

Udvalgsbutikker har lav smittespreding

* Mandag modtager regeringen en indstilling fra en ekspertgruppe om genåbningen. Den skal ligge til grund for beslutningen.

Samtidig får Folketingets partier matematiske beregninger af smitte med covid-19 ved forskellige scenarier for genåbningen.

Der er regnet på scenarier for henholdsvis afgangselever på folkeskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser og udvalgsvarebutikker, udendørs kulturinstitutioner og udendørs idræts- og foreningsfaciliteter.

* Tirsdag vil Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup (S) holde politiske drøftelser med partilederne om lempelser.

* Især de blå partier har presset på for eksempel for at få de ældste elever tilbage i skole og for at åbne detailhandlen igen. Netop butikkerne kan meget vel være noget af det, der kan genåbnes forsigtigt.

Tidligere overvismand Michael Svarer, der er med i regeringens rådgivningsgruppe, siger mandag til Børsen, at de såkaldte udvalgsvarebutikker ligger lavt på smittespredning, men er vigtige for samfundsøkonomien.

* Samtidig truer dog en ny og mere smitsom variant af coronavirus.

Den såkaldt britiske variant af virusset - B117 - er nu den dominerende i Danmark med 57 procent af de positive prøver, som hidtil er analyseret i uge 7, forlød det søndag fra Statens Serum Institut.

Mette Frederiksen skrev søndag på Facebook, at vi går mod lysere tider.

"Men som vi kan se i blandt andet Kolding, er den britiske mutation virkelig en stor udfordring, og det understreger, hvorfor vi skal tilrettelægge den fortsatte genåbning af Danmark forsigtigt og klogt."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier