PolicyWatch

Partier vil revidere epidemilov inden oktober efter kritik

Venstre har stillet et ændringsforslag om, at epidemilov skal revideres senest 15. oktober.

Martin Geertsen | Foto: LISELOTTE SABROE

Den epidemilov, som tirsdag forventet bliver stemt igennem i Folketinget, skal ses grundigt efter senest til efteråret.

Det mener Venstre, som ifølge Jyllands-Posten og Politiken har stillet et ændringsforslag til loven, som tirsdag skal tredjebehandles.

Partiet mener, at epidemiloven skal revideres senest 15. oktober.

"Der kan sagtens være hensigtsmæssighed rundt omkring og ting, der ikke er blevet fanget. Det her har haft en meget hastende karakter," siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til Jyllands-Posten.

Den nuværende epidemilov, som blev vedtaget i huj og hast i marts sidste år umiddelbart efter nedlukningen på grund af coronavirus, ophører 1. marts.

Venstres forslag kommer efter flere historier, hvor elementer i loven er blevet kritiseret af eksperter. De mener, at loven er for vidtgående og indeholder for megen usikkerhed for borgere. Herunder muligheden for at overvåge borgere i for eksempel fitnesscentre eller på biblioteker.

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, bakker Venstres forslag op.

"Der er rejst noget utryghed om datasikkerhed. Det er klart, at det skal vi have fuldstændig på plads. Det er helt utrolig vigtigt for den enkelte, at ens data bliver behandlet korrekt," siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, oplyser til Ritzau, at partiet bakker op om Venstres forslag om at revidere epidemiloven til efteråret.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, skriver på Facebook, at hendes parti vil have, at loven skal indeholde en såkaldt solnedgangsklausul, så den udløber 1. juli.

En solnedgangsklausul er en bestemmelse, der fastslår, at en lov eller en politisk vedtaget ordning automatisk udløber eller tages op til revision efter et bestemt tidsrum.

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil stemme imod epidemiloven, som uanset hvad ventes at blive stemt igennem med stort flertal.

Restauranter kan med ny epidemilov blive pålagt at registrere cpr-numre 

Mere fra PolicyWatch

Regeringens støtteparti ønsker også EU-agentur til Danmark

Radikale Venstre melder sig i koret med Venstre og industrien, som ønsker EU-agentur, der skal koordinere EU’s fremtidige sundhedsberedskab, til Danmark. Enhedslisten er heller ikke afvisende, men foretrækker dansk statslig vaccineproduktion.

Analyse: Vigtige rammevilkår hæmmer kliniske forsøg i Danmark

En mere gennemsigtig prissætning, bedre tid og øget adgang til rekruttering af patienter vil kunne styrke vilkårene for kliniske forsøg i Danmark, viser ny analyse. Analysen viser klare potentialer, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), der er på vej med en ny life science-strategi. 

Facebook åbner igen for politiske annoncer i USA

I et forsøg på at mindske misinformation har der siden det amerikanske præsidentvalg været slukket for det varme vand for politiske annoncer hos Facebook i USA. Torsdag vil det sociale medie åbne for hanerne igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier