PolicyWatch

Genåbning byder på butiksåbninger i hele landet

Regeringen, De Radikale, SF og Enhedslisten er enige om en aftale om genåbningen fra 1. marts, som blandt andet giver mulighed for, at butikker over 5000 kvadratmeter kan åbne for begrænset antal kunder.

Justitsminister Nick Hækkerup. | Foto: Philip Davali

Regeringen, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre er onsdag nået til enighed efter drøftelser om en række lempelser af coronarestriktionerne.

Drøftelserne begyndte tirsdag med udgangspunkt i en indstilling fra en ekspertgruppe bestående af sundhedsmyndigheder og eksterne eksperter, den såkaldte Indsatsgruppe.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger på et pressemøde efter aftale mellem regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten om lempelse af restriktioner.

"Vi har en forståelse med et flertal i Folketinget om en genåbning, som stiller sig meget tæt op ad det fundament, som eksperterne har givet. Det betyder, at der kan åbnes for en stor del af detailhandlen for det udendørs kulturliv og for udendørs idræts- og fritidsinteresser med et forsamlingsloft på 25 personer, siger Nick Hækkerup.

Udvalgsvarebutikker såsom tøjbutikker op til 5000 kvadratmeter kan genåbnes med skærpede afstandskrav fra 1. marts i hele landet. Dog ikke butikker placeret i storcentre.

Større butikker kan også åbne for et begrænset antal kunder. Men det kræver en godkendelse fra sundhedsmyndighederne.

Det fremgår af aftalen for den gradvise genåbning af samfundet.

Der kan komme yderligere genåbning, hvis tallene i den kommende tid giver mulighed for det, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S):

"Jeg er tilfreds med, at indstillingen baserer sig på indstillingen fra eksperterne. Der er en række usikkerhedselementer i beregningerne. Det har vi lagt åbent frem. Skulle det vise sig, at der er plads til yderligere åbning, så er vi klar til at diskutere det med partierne," siger Magnus Heunicke.

Genåbningen vil betyde, at sundhedsvæsnet vil få omkring 870 indlagte i en kort periode omkring april, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

"Aftalen vil betyde, at små 900 vil blive indlagt i en kort periode. Det siger sundhedsmyndighederne, at de kan klare," siger Magnus Heunicke.

Aftalen, som den er landet:

* Udvalgsvarebutikker under 5000 kvadratmeter kan genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Udvalgsbutikkerne i storcentre skal stadig holde lukket.

* Udvalgsvarebutikker på over 5000 kvadratmeter eller derover kan holde åben mod tidsbestilling. Dette var ikke en del af Indsatsgruppens indstilling.

* Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om en negativ test, der er højest 72 timer gamle.

* Forsamlingsforbuddet for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi hæves fra 5 til 25 personer. Indsatsgruppens indstilling var, at loftet hæves til 20 personer.

* Samme genåbning som i Nord- og Vestjylland kan blive udvidet 15. marts "hvis smittesituationen muliggør det".

For landsdelene Vestjylland og Nordjylland bør:

* Alle afgangselever i grundskoler, på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser komme tilbage hver anden uge under forudsætning af test to gange om ugen.

* Efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.

For Bornholm gælder:

* Grundskoler, efterskoler og klubtilbud genåbnes for alle elever. Der vil blive særligt testtilbud med mere skånsomme testtyper.

* Alle øvrige uddannelser - både ungdoms- og voksenuddannelser - genåbnes. Herunder videregående uddannelser og højskoler. Her vil der være krav om to test om ugen.

* Liberale serviceerhverv genåbner med krav om mundbind og dokumentation for en negativ test, der er højest 72 timer gammel.

* Forsamlingsforbuddet hæves fra fem til ti personer.

Alle andre coronarestriktioner forlænges til 5. april.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier