PolicyWatch

Flertal vil have skolebørn tilbage efter norsk model

Med inspiration fra Norge skal danske børn hurtigt i skole igen, mener politisk flertal. Magnus Heunicke vil vente.

I Norge opererer skolerne med en rød, gul, grøn-ordning i forhold til at holde børn i skole. | Foto: Louise Herrche Serup

Et politisk flertal bestående af regeringens støttepartier og oppositionen kræver nu, at S-regeringen retter blikket mod Norge og om muligt kopierer hele eller dele af den norske indsats for at få danske børn hurtigt i skole igen. Det skriver Politiken.

I modsætning til Danmark er skolerne i både Finland, Sverige og Norge som udgangspunkt åbne for alle elever.

Norge har med stor succes indført en såkaldt trafiklysmodel, hvor alle norske folkeskoler er åbne, men skal indføre restriktioner, alt efter om de er i grøn, gul eller rød kategori.

Syge elever må ikke komme i skole. Og kram og håndtryk undgås.

Er lyset gult, skal de enkelte klasser holde sig for sig selv. Imens skal personale så vidt muligt holde afstand til eleverne.

Er der grønt lys for en norsk skole, kan elever gå i skole på almindelig vis.

Hvis der er rødt lys, deles klasserne op i mindre grupper. Lærere og skoleledere kan overveje at lade eleverne møde på skiftende tidspunkter.

I Danmark er børn i 0. til 4. klasse indtil videre kommet tilbage i skole efter vinterens nedlukning.

Fra 1. marts kan nogle af de ældre elever i grundskolen se frem til at komme i skole igen. I Nord- og Vestjylland gælder det 9.- og 10.-klasses eleverne, der kan komme i skole hver anden uge. På Bornholm åbner grundskolerne for alle. I resten af landet er eleverne i 5. - 10. klasse stadig sendt hjem.

Hos Venstre kritiserer sundhedsordfører Martin Geertsen regeringen for ikke tidligere at have indhentet erfaringer fra vores nabolande og opfordrer til at kopiere trafikmodellen med det samme.

"Det er da en fantastisk model, og det er jo det, vi har efterlyst, men ikke har kendt til før nu, fordi regeringen ikke har undersøgt andre landes erfaringer," siger Martin Geertsen til avisen.

Gruppeformand Jacob Mark (SF) siger til Politiken, at SF vil tage kravet om at indhente inspiration fra Norge med til de kommende forhandlinger om en langsigtet genåbningsplan, som statsminister Mette Frederiksen (S) har annonceret.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommer en åbning for de resterende skoleelever dog først på tale, når myndighederne giver grønt lys, siger han i et skriftligt svar til Politiken.

På det tidspunkt vil regeringen "selvfølgelig" lade sig inspirere af Norge, "hvis det er noget, vi kan".

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier